Belépés

TámogatóinkHotSpot-szigetek: háló hálózat nélkül - és ami nincs mögötte

A 2004. szeptember 23-án megjelent Magyar Hírlap "Halló"-című mellékletében érdekes cikkre lettem figyelmes. "HotSpot-szigetek: háló hálózat nélkül" hirdették az öles betűk. Tök jó - gondoltam magamban -, végre irkálnak már erről is a hazai médiumok, és ha lassacskán is, de legalább kezd a WiFi téma beszivárogni a köztudatba. Ráadásul mindez egy olyan nem kifejezetten szakmai lap hasábjain, mint az említett napilap.

Nagy hévvel vetettem bele magam a cikk olvasásába, de sajnos csalódnom kellett. A harmadik mondat után félretettem a cikket, és képzeletben a kezembe temettem az arcomat. Egy 100 szótagú mantra elmormolása után azonban újrakezdtem az olvasást:

"A HotSpot szolgáltatás lényege, hogy az adott nyilvános területen (többnyire olyan frekventált helyeken, mint például egy ötcsillagos hotel) a felhasználó vezeték nélküli internetszolgáltatást vehet igénybe. Ehhez csupán vásárol magának egy lekaparható felülettel rendelkező kártyát, elindítja a böngészőt, amely egy login oldalra irányítja."

Úgy látszik, vannak olyanok, akik ennyiben látják a szolgáltatás lényegét. Ez szerintem elég súlyos szűklátókörűségre és némi fogalomzavarra utal. Az írás a következő mondataiban sem említ meg más alternatívákat, sem célcsoportokat, így nagy valószínűséggel aki először olvas HotSpotokról, abban annyi marad meg, hogy 5 csillagos hotel, lekaparós-fizetőskártya, öltöny-nyakkendő. Miről beszélünk!? Ráadásul a fizetős szolgáltatás igénybevételének nem csak a lekaparós-kártyás formája létezik, intézhetjük a szolgáltatás díját SMS-ben, vagy akár készpénzben is, csak hogy néhány alternatívát említsek.

Amúgy semmi gond nem lenne ezzel a részével a történetnek, ha legalább néhány kósza karaktert odabiggyesztettek volna utána, hogy léteznek ám olyan "szolgáltatók" is, akik ingyenesen biztosítják - és nem csak 5 csillagos hotelba járó embereknek - az általuk épített HotSpotok kínálta vezeték nélküli internetelérést. Mindenkinek! Esetleg azt gondolják, hogy ennek nincs létjogosultsága? Elég lenne csak körbenézni a világban. NYCWireless, SeattleWireless, PersonalTelco, és meg sorolhatnám azokat a világszerte fellelhető közösségeket, amelyek ingyen biztosítanak HotSpot szolgáltatásokat.

Tény, hogy az utazó üzletemberek nagy százaléka használja a szállodákban kialakított HotSpotokat, de miért kellene megfeledkeznünk arról a jelentős felhasználóbázisról, melynek tagjai nem csak olyan "frekventált" helyeken kívánnak internetezni, mint egy hotel. Elég csak bekukkantani néhány ingyenes budapesti HotSpot ablakán. Egyetemisták, turista fiatalok, IT területen dolgozók, és még megannyian élvezik már itthon is a HotSpotok előnyeit.

"A HotSpot szigetek tekintetében még nem beszélhetünk országos lefedettségről, de jó esély van rá, hogy az év végéig a nagyobb szállodák, pályaudvarok és az elegánsabb éttermek képesek legyenek WLAN szolgáltatást nyújtani. (Ez az ötcsillagos szállodákban megszálló üzleti utazók szemében egyre inkább elvárás is.)

A fenti pár sor olvasása után végképp feladtam. Már megint csak az üzleti utazók és szállodák, elegáns éttermek. Természetesen nem ítélkezhetek, végül is nincs semmi baj azzal, ha valaki szénné akarja keresni magát a WiFi bizniszen, és nem dobhatok rá követ csak azért, mert a vastagabb pénztárcájú emberekre alapozza a piaci stratégiáját, de talán akkor sem kellene mindenkit hülyének nézni. Még ha a cikk fizetett hirdetés is. De úgy láttam, nem az.

Türk István