Belépés

TámogatóinkAd-hoc hálózat autók között

A theregister cikke szerint több nagy autógyártó cég a német kormány támogatásával egy autók között működő ad-hoc hálózat létrehozására lehetőséget adó technológia kidolgozásába kezdett.

A projekt fedőneve Network on Wheels (NOW). Az eredeti ötlet a mannheimi egyetem és a karlsruhe -i műszaki egyetem berkeiből származik; mostanra pedig a német kutatás-fejlesztéssel foglalkozó minisztérium, a gyártók által alapított non-profit Car2Car Communication Consortium, a Siemens, az NEC és a Fraunhofer Institute támogatását is élvezi az elképzelés.

A NOW alapja a 802.11 és az IPv6 technológia. Ezek segítségével ideiglenes, ad-hoc hálózatokat hoznának létre az egymás közelében tartózkodó gépjárművek, majd ezen keresztül a forgalommal, időjárással vagy akár balesetekkel és egyéb veszélyforrásokkal kapcsolatos információkat oszthatnának meg egymással. Az eszközöket útválasztó képességekkel is felruháznák, így egy külön autók közötti internet jöhetne létre, mesh-szerű hálózati topológiával.

Természetesen nem minden rózsaszín: egyesek máris az egyén jogait féltik, az új technológia által ugyanis az eddigieknél jóval könnyebbé válna a hatóságok számára az emberek nyomonkövetése.

Bővebben a theregisteren itt.