Belépés

TámogatóinkZyXEL ZyAIR B-1000 és B-2000 teszt

ZyXEL ZyAir B-1000 s B-2000 tesztZyXEL ZyAir B-1000 s B-2000 teszt

Hungarian Wireless CommunityZyXEL - egy nv, amit rdemes megjegyezni

A ZyXEL magyarorszgi kpviselje volt olyan kedves, s szmos teszteszkzt bocstott rendelkezsnkre. Bevallom szintn, eltte nem sokat hallottam rluk, pedig rdemes megjegyezni nevket: rukhoz kpest igen sokat tudnak az eszkzk, a HuWiCo tesztelst vgz csapata nem sok mindenbe tudott belektni, pedig prblkoztunk derekasan. Ezttal egy USB sticket s kt access pointot kaparintottunk meg s vettnk grcs al; az USB adapterrl bvebben itt olvashattok.

Figure 1: ZyXEL ZyAIR B-1000
\includegraphics[height=130mm,width=90mm]{pics/zyxel_zyair_b-1000-2000_1.ps}


Klcsn

Taln ez a legutols szempont, amikor az ember access pointot vsrol - amennyiben mgsem, nyugodtan vlaszthatjuk a ZyXEL AP-it. gy tnik komoly gondot fordtottak a dizjnra is; akrki ment el az AP-k mellett, nem tudta nem szrevenni - s megcsodlni - azokat.

Figure 2: ZyXEL ZyAIR B-2000
\includegraphics[height=75mm,width=50mm]{pics/zyxel_zyair_b-1000-2000_2.ps}


A kszlk kzepn egy nagy kk lmpa vilgt, alatta egy narancsszn led jelzi az ethernet linket, az alatt pedig egy srga a tpfeszltsg megltt. Aprop, a B-1000-en csak egy ethernet port (s termszetesen kt antenna) tallhat, nagyobb testvrn, a B-2000-en azonban a WAN port mellett ngy ethernet aljzat is fellelhet; az AP a Linksys WRT54G-jhez hasonlan 100Mbites switchknt is hasznlhat. A B-2000-en tbb led kapott helyet: a B-1000-en jelen lvkn kvl kln jutott a ngy LAN-, a WAN portnak, valamint tallhat rajta egy titokzatos ``SYS'' felirat lmpcska is. Az AP-k egybknt elg masszvnak tnnek, a nagyobbikat pedig egy gyes lbacskval fggleges helyzetben is rgzthetjk.

Adminoljunk

Ez az a rsz, ahol a kt AP elg jelents eltrseket mutat: a kisebbik, B-1000 fednev jval egyszerbb fellettel s kevesebb belltsi lehetsggel br; a B-2000 kisebbik trsval ellenttben router s access point is egyben.

Figure 3: Nem UFO, ZyXEL:)
\includegraphics[height=45mm,width=55mm]{pics/zyxel_zyair_b-1000-2000_6.ps}


Mindkt eszkz esetn lehetsg van gynevezett ``wizard setup''-ra, azonban ezt nem ajnljuk; a ``rendes'' konfigurci sem tl bonyolult mvelet, egy minimlis lltgats az egszsges paranoia jegyben sosem rthat.

A szoksos belltsokon kvl szmos ritkn ltott lehetsggel tallkozhatunk a webes admin felleten: meghatrozhatjuk hny vezetknlkli lloms hasznlhatja az AP-t, milyen teljestmnyszinttel adjon (50 mW-ig), a kliensek elrhessk -e egymst, valamint a legfontosabb, a breathing LED (mindenki prblja ki:) Mind a kt eszkz kpes timeszerverekhez szinkronizlni (ez mr csak azrt is fontos, mert bizonyos szolgltatsokat - mint pldul a csomagszrs - adott idintervallumokra is korltozhatunk).

Figure 4: ``breathing LED''
\includegraphics[height=,width=75mm]{pics/zyxel_zyair_b-1000-2000_5.ps}


Egszen j naplzsi lehetsgeket nyjt mr a B-1000 is: hasznlhatunk szabvnyos UNIX syslog szervert, illetve kpes az AP peridikusan mailben is elkldeni az aktulis logot. Krhetnk informcit a rendszer szoksos mkdsvel kapcsolatban (milyen MAC cmrl asszocilt egy lloms, admin felletre belpett valaki, stb), illetve az ellennk intzett tmadsokrl is (a Denial of Service tmadsokat kpes szlelni; hogy ez a msodik rtegben vgrehajtott ksrletekre vagy valami msra utal, azt nem tudom).

Mind a kt eszkz tmogatja a RADIUS, 802.1x - WPA alap autentikcit, valamint lehetsg nylik felhasznlk kzzel val felvtelre (ilyenkor az adott usert a webes felleten vehetjk fel), illetve MAC cm alapjn trtn szrsre. A biztonsg tovbbi nvelse cljbl az SSID rejthet.

A ZyXEL sajt, a roamingolst megknnyt lehetsgeket is adott access pointjaihoz, ez azonban sajnos csak a cg tbbi AP-jval mkdik egytt, ms gyrt eszkzeivel nem. Ami viszont fj pont, hogy nincs sem a B-1000, sem a B-2000 esetn lehetsg a manapsg mr a jobb AP-kban szinte kteleznek szmt WDS hasznlatra. Lehet, hogy ezt a lehetsget a gyrt drgbb access pointjai szmra tartja fenn, pedig a dolog firmware krdse, gy akr utlag is kaphatna a kt ltalunk vizsglt eszkz is WDS tmogatst.

Figure 5: Biztonsggal kapcsolatos belltsok a B-2000-en
\includegraphics[height=100mm,width=135mm]{pics/zyxel_zyair_b-1000-2000_7.ps}


A B-2000 webes felletn mr els pillantsra ltszik, hogy azon jval tbb funkci kapott helyet, mint a B-1000 esetn. Van DDNS kliens, az AP ismeri a RIP-et, NAT address mappinget is llthatunk, statikus route-okat adhatunk a routing tblhoz, az eszkzt elrhetjk SNMP-n keresztl (nagyon hasznos dolog ha az embernek tbb AP-t kell karbantartania), valamint csomagszrsre is van lehetsg. Taln ez utbbi az, ami nem igazn nyerte el tetszsnket, kicsit krlmnyes belltgatni s nincs is lehetsg igazi, kifinomult szablyok megalkotsra.

Figure 6: Foglalt csatornk
\includegraphics[height=100mm,width=135mm]{pics/zyxel_zyair_b-1000-2000_8.ps}


A B-2000-nl az AP-n FTP s telnet szervert, valamint beptett nameservert is tallunk. Telneten keresztl a webeshez hasonl menrendszer segtsgvel konfigurlhatunk. Bevallom ez utbbi egy kicsit a Cyclades RAS-ok admin felletre emlkeztetett, mellyel anno alkalmam nylt megismerkedni:)

Az eszkzkben van UPnP (Universal Plug and Play) tmogats is, ennek elssorban a Windows felhasznlk rlhetnek.

sszessgben szerintnk jl sikerlt a webes admin fellet, knnyen kezelhet s jl tlthat minden bellts. Laikus felhasznlk szmra btran ajnjuk a B-1000-et, aki pedig tbbre vgyik, az valsznleg a B-2000-ben megtall mindent, amit a kisebbik AP-bl hinyol. Ha nincs kznl bngsz, telneten keresztl ugyanazzal a menrendszerrel tallkozunk, gy ezzel sem okozhat problmt valamely bellts elvgzse. Viszont a WDS-t sajnos egyik eszkz sem ismeri. A belp kategris, otthonra vagy kisebb irodba sznt B-1000 esetn a dolog felett mg szemet hunynnk, azonban a B-2000 esetn ez mr igazn elvrhat lenne.

Lssuk mit tud

Mind a kt AP-t a maximlis 50 mW teljestmnyszintre lltottuk s rktttk otthoni tzfalunk egy-egy lbra. A hzon bell mindenhol kitn minsg volt a link, szakadst, elveszett csomagokat nem tapasztaltunk. Nagyszeren egyttmkdtek az AP-k Windows, Linux s Mac OS X kliensekkel is, a 11 Mbites b-s linket sikerlt szaturlni (a szoksos krlbell 5.5 Mbit sebessget rtk el).

sszehasonltsi alapunk a jl ismert s mltn szeretett (egybirnt otthoni AP-nkknt funkcionl) Linksys WRT54G volt. Miutn meggyzdtnk rla, hogy mind a hrom eszkz mkdik s az ltaluk hasznlt csatornk a 802.11b spektrumn bell a lehet legtvolabb helyezkednek el egymstl, fogtunk egy iBookot s kistltunk megnzni, hogy meddig lvezhetjk vezetknlkli hlzatunk knyelmt.

Figure 7: A mezny
\includegraphics[height=90mm,width=120mm]{pics/zyxel_zyair_b-1000-2000_3.ps}


Mind a kt ZyXEL AP jele messzebbrl is szlelhet volt, mint a Linksys. Hasznlhat kb 200-250 mterig maradt, a Linksys kb 50 mterrel hamarabb eltnt. Hozztennnk, hogy az AP-k s kzttnk kt fal, tbb tereblyes fa, s nmi szintklnbsg is volt. Mind a kt ZyXEL access point elg szpen besugrozta teht a krnyket, kettejk kzl pedig a B-2000 egy hajszlnyival mintha jobban adott volna.

rtkelsB-1000


Ajnlott vgfelhasznli r: 24100 Ft.


  • Ergonmia: 5p
  • Hattvolsg: 4p
  • Kezelfellet: 5p
  • Menedzselhetsg: 3p
  • r/rtk arny: 3p


B-2000


Ajnlott vgfelhasznli r: 28600 Ft.


  • Ergonmia: 5p
  • Hattvolsg: 4p
  • Kezelfellet: 5p
  • Menedzselhetsg: 4p
  • r/rtk arny: 4p