Belépés

TámogatóinkIsmerkedés: D-link DWL-1700AP (802.11b kültéri AP)

Nem megszokott méretű dobozban kaptuk meg a következő ismertetőben szereplő eszközt a D-link Magyarországtól . Tudtuk nagyjából, hogy mit rejt a külső csomagolás, de a kibontás után feltáruló látvány magáért beszélt.

Egy kültéri access pointot rejtett a "kartonláda". (Az AP-n kívűl még 30 méter UTP kábel, oszlopra és falra szerelést segítő tartozékok, földelést biztosító kábel, 2 dipole antenna, és a PoE-hez (Power over Ethernet) szűkséges átalakító található a csomagolásban.)

Azok - mint pl. én -, akik eddig a szépen legömbölyített, formatervezett, kis méretű, színes és beltéri használatra tervezett AP-k körül forgolódtak, hosszú pillanatokig biztosan nem tudják levenni a szemüket róla. Egyszerűen tekintélyt parancsol. Persze a súlya is. Az eszköz lelkét egy öntvényből készült vizhatlan, villámvédelemmel ellátott tok foglalja magába, ezen találjuk a szintén strapabíró csatlakozókat is! Az eszköz tehát extrém körülményekre lett tervezve, -20~70°C fok közötti működés, 5%~95%-os páratartalom mellett is akár.

Miután átestünk a kezdeti csodálkozás okozta bénultságon, és körbetapogattuk az eszközt, vegyük szemügyre, hogy milyen képességekkel is bír. A konfigurációs beállításokat a http://192.168.0.50:2000 URL címen érhejük el böngészőnkkel. Telnet-en keresztül történő konfigra is van mód, valamint az alapbeállítások megtekintését és a gyári beállítások resetelését megtehetjük az RS232 porton keresztül!). Rögtön szembetaláljuk magunkat a D-linktől már jól ismert varázslóval, mely az eszköz beállításaiban hivatott segítséget nyújtani.

A menüpontok sokaságának hiánya valamennyire engedett következtetni az eszköz képességeire, és ez később be is igazolódott. A DWL-1700AP pont annyit tud, amit egy kültéri AP-nek feltétlen tudnia kell, bár egy-két hasznos feature hiányát felfedeztük azért.

Eddig access pointként hivakoztunk az eszközre, ez azonban nem teljesen fedi a valóságot így, hisz képes működni wireless routerként is. IP címet oszhatunk neki statikusan, DHCP-n, vagy PPPoE-n keresztül.

Aki ismeri a D-link termékek menürendszerét, azt tudhatja, hogy az "érdekességek" mindig az "Advanced" menüpont alatt találhatóak. Nem volt ez másképp most sem, nézzük milyen érdekesebb dolgok kaptak itt helyet:

Virtual Server
Tulajdonképpen egy portforward, beállíthatunk virtuális szolgáltatásokat a hozzájuk tartozó portokkal együtt, és ha kérés jön kívűlről, akkor ezeket továbbítja a megfelelő belső IP címekre és portokra.

Firewall
Egy állapotszűrő tűzfal kapott helyet az eszközben, portok és IP címek szerint állíthatunk fel tiltó, illetve engedélyező szabályokat, ezek aktiválását/deaktiválását időzithetjük is.

802.11x
Lehetőség van 802.11x authentikációra, ráadásul beépített RADIUS szerver is helyet kapott az AP-ban, de természetesen lehetőség van távoli szerver megadására is.

Anti-DoS
Néhány előre bedrótozott tűzfalszabály aktiválásával megpróbálhatunk védekezni a DoS (Denial of Service - szolgáltatás megtagadás) típusú támadások ellen. Ez alatt a menüpont alatt kapcsolgathatjuk őket.

SNMP
Az eszköz menedzselésére SNMP protokolon keresztül is lehetőség van, a szükséges beállításokat itt tehetjük meg.

Ezeken felül kiterjedt Help-et is találunk, amit szintén a böngészővel hívhatunk elő. Természetesen státusz lekérdezés, firmware frissítés, konfiguráció file-ba mentése, internet oldali ICMP tiltás, SSID rejtés, WEP, és az egyéb alap funkciók szintén megvannak.

A DWL-1700AP-t, mint korábban említettem, el tudjuk látni árammal UTP kábelen keresztül is, nincs tehát szükségünk azon agyalni, hogy miként juttatjuk fel mondjuk egy fa tetejére a betápot. Elég csak a kapott UTP kábelt csatlakoztatni a kapott átalakítóhoz - ez kapja közvetlenül a 220V-t is -, a másik vége pedig mehet az AP-ba! Reméljük elég lesz a dobozban talált 30 méteres MIL-C-5015 speciális kábel!

A vevőérzékenység -84dBm@11Mbps és -90dBm@2Mbps, hatótávolság 600 méter. N típusú antennacsatlakozók vannak rajta, amikhez tetszés szerint kapcsolhatunk antennákat.

A kifejezetten kültéri felhasználásra gyártott termék idális lehet szabadtési HotSpotok létrehozásakor, valamint gyárak, hotelek, parkok, katonai létesítmények, golfpályák, stb. területén létrehozandó WiFi zónák megvalósításakor.

Előnyök:

 • robosztus, strapabíró kivitel
 • PoE
 • nagy teljesítmény
 • 802.11x
 • Hátrányok:

 • viszonylag régi firmware
 • nincs WPA
 • teljesítmény szabályozásának hiánya
 • nincs loggolás
 • Kapcsolódó anyagok:
  Pamut és az AP