Belépés

TámogatóinkGyerünk a szabadba ki! D-Link DWL-1750 AP

Ismét a D-Link jóvoltából sikerült megkaparintani egy kültéri AP-t, név szerint a DWL-1750-et. Tesztcsapatunk időt és energiát nem kímélve állította fel a csiramentes környezetet, ahol tüzetesebben is szemügyre tudtuk venni az eszköz tulajdonságait.


Az AP

Külcsíny:

Az AP egy nagyjából akkora dobozban érkezett meg, amiben szüleim hozták haza a Németországban vásárol egydekkes ITT rádiós magnót. A csomagot kibontva ki is derült, hogy miért kell ekkora csomagolás ennek az eszköznek. Maga az AP egy valamiféle fém öntvényből késült doboz. Első ránézésre is kiderül, hogy a D-Link nem szakított a hagyományokkal, egy tejesen puritán eszközt tarthat kezében a vásárló. A doboz tartalmazott továbbá egy 30 méter hoszú kábeltekercset, a PoE használatához szükséges átalakítót, a kültéri szerelést megkönnyítő kiegészítéseket, és egy extra kábelt, amivel az eszközt csatlakoztatni tudjuk egy számítógép soros portjára.
Das doboz

Ez a soros kábel azért igen fontos, mivel az AP-t máshogy nem lehet resetelni. Első találkozásunkkor sikerült ennek hasznát venni, mivel mint utóbb kiderült, az eszköz már használatban volt átvétel előtt, ehhez mérten a D-Link oldaláról letölthető pdf-ben található információk ( default IP-k, adminisztrátori jelszó ) használhatatlanok voltak. Soros porton csatlakozva a reset után azonban rögtön helyre is állt a rend, és kezdődhettek az érdemi tesztek.

Kültér:

Kültéri eszközről lévén szó, egyből a vízállóság és a hidegtűrés jutott eszünkbe, ezt remekbe szabott tesztkörnyezetünkben ki is próbáltuk.Csíramentes környezet

Az AP-t 10 percen át locsoltuk közepesen erős nyomással, és rögtön utána bekerült a fagyasztóba, ahol nagyjabol 32 órát tartózkodott. ( Eredeti felállásban csak hat órát szerettük volna hűteni, de sajnos tesztcsapatunk elfelejtette kivenni ). A leírása alapján ki kell bírnia a
-20-70C közötti hőmérsékletet, illetve az 5%-95%-os páratartalmat is.


Jeges tekintet

Kicsit fagyos mosollyal az arcán az AP hosszú gondolkodás után felbootolt., bár későbbi újraindítások során sem volt ritka az egy-másfél perces boot-folyamat.

A leírás szerint az eszköz konfigurációs menüjét a 192.168.0.50-es IP címen és a 2000-es porton érhetjük el. Belépés után a D-Link jól ismert varázslója és konfigurációs menüje fogadott minket. A menüpontok mennyisége alapján az eszköz konfigurálását nem lehet túlbonyolítani, ami a későbbiek folyamán be is bizonyosodott. Természetesen azok akik nem szeretik a webes konfigurációs lehetőségeket, telneten illetve SNMP-n keresztül is módosíthatják a konfigurációt.

Csapatunk nem vesztette el lélekjelenlétét a minimalista beállítási lehetőségek láttán, villámgyorsan megpróbált egy újabb firmware-t letőlteni. Sajnos ez csak próbálkozás maradt, ugyanis a gyártó egy igen régi szoftver verziót tett ki a weboldalára, ami verziószám szerint is régebbi volt, mint amivel kaptuk az AP-t.

A konfigurációs menü túl sok újítást nem tartalmaz egy átlagos asztali eszközhöz képest, így csak az Advanced menü tartalmára térnénk ki a továbbiakban. Az egyetlen kivétel ez alól a WAN Settings, ahol az eszközt nevével ellentétben nem csak AP-ként, de routerként is beállíthatjuk. Összesen hat különböző módban működhet az eszköz, központi bridge ( central bridge ), távoli bridge ( remote bridge ), központi dinamikus IP router ( central dynamic IP router ), központi PPPoE router, ( central PPPoE router ), központi fix IP-jű router ( central static IP router ) és távoli fix IP-jű router.

Virtual Server:

A belső tartományon levő gépeken levő szolgáltatásokat tudjuk elérni portok alapján ezzel a lehetőséggel. Az AP-n természetesen más portszámot is megadhatunk, mint amire továbbítani szeretnénk a kapcsolódó gépeket.

Filters:

Ennél a pontnál WLAN-ra kapcsolódó klienseket szűrhetjük MAC címük alapján. Ez természetesen a legalapvetőbb funkciók egyike.

Firewall:

Lényegében egy állapottartó tűzfallal van lehetőségünk különböző szűrési szabályok létrehozására, ezzel tudjuk szabályozni a kliensek, és a belső gépek elérését portok alapján. Lehetőségünk van protokollok alapján is szűrési szabályok felállítsára.

Routing:

Lehetőségünk van kézzel állítani a routing tábláját az eszköznek, belső kliens IP cím, netmask és a hozzá tartozó router IP címet adhatjuk meg.

SNMP:

Az SNMP beállításokat is itt adhatjuk meg, két trap host beállítási lehetősége van a felhasználónak, illetve két community meghatározása van az eszközbe beépítve.

Anti-DoS:

Néhány alapvető anti-dos beállítási lehetőség is van, land attack filterezés, nulla hosszúságú IP csomag eldobása, IP hamisítás ( spoofing ) védelem és smurf támadás elleni védelem.

Talán megemlítésre méltó még a Help menü, ahol elég nagy segítséget kaphatunk az eszköz beállítási lehetőségeiről.

A vevőérzékenység -84dBm@11Mbps és -90dBm@2Mbps, hatótávolság 600 méter. N típusú csatlakozók vannak rajta, amikhez tetszés szerint kapcsolhatunk antennákat.

A legnagyobb problémát a 802.11x hiánya jelentette. Az eszközön WEP titkosításon kívül semmilyen biztosági beállítás nem lehetséges. Emiatt komolyabb adatforgalom biztosítása nem igazán ajánlott az AP-n keresztül.

A kifejezetten kültéri felhasználásra gyártott termék idális lehet szabadtési HotSpotok létrehozásakor, valamint gyárak, hotelek, parkok, katonai létesítmények, golfpályák, stb. területén létrehozandó WiFi zónák megvalósításakor.

Előnyök:

- robosztus, strapabiró kivitel
- PoE
- nagy teljesítmény
- SNMP

Hátrányok:

- régi firmware
- WEP-en kívül semmilyen titkosítást nem ismer
- teljesítmény szabályozásának hiánya
- nincs loggolás