Belépés

TámogatóinkWi-Fi backpack - építs hotspotot és vidd magaddal...!

A Popular Science oldalán jelent meg a minap - Be Your Own Hotspot címmel - egy cikk, mely egy nagyon érdekes vezeték nélküli megoldást mutat be...

Egyre több olyan eszköz található a piacon, melyekbe már "gyárilag" beépítették a Wi-Fi támogatást (pl.: Sony PSP, Kodak EasyShare-One stb...) Azonban a vezeték nélküli eszközök képességeit legjobban egy hotspot segítségével használhatjuk ki ! Ezek szép számmal találhatók mostanára mindenfelé a nagyvilágban, de sajnos kevés köztük az amelyik ingyenes hozzáférést biztosít. A Wi-Fi hátránya többek közt az is, hogy az egyszerű SOHO megoldásokat (beépített antenna, kis teljesítményű rádió) tartalmazó eszközök által lefedhető terület nagysága igen csekély.
Viszont mi van akkor ha "házasítjuk" az új, nagy sebességű 3G EV-DO [Wikipedia: EV-DO?] mobil technológiát a Wi-Fi-vel ?
Segítségével az előzőekben említett határokat "kitolhatjuk", mégpedig igen nagy mértékben ! A 3G és a Wi-Fi kombinálásával jóval nagyobb területeket fedhetünk le és olyan helyekre is eljuttathatjuk az ingyenes Internetet ahova ezidáig nem volt lehetőségünk. Egy külvárosi parkban, vagy akár egy nagyobb társasággal közösen szervezett kiránduláson is mindenki számára elérhetővé válhat a Világháló !
Ennek megvalósítására készítette el Mike Outmesguine a "Wi-Fi backpack"-et, mely egy nagyszerű technológiai újításokból összeállított "hordozható" hotspot. A készlet tartalmaz egy Junxion Box elnevezésű wireless gateway-t melybe egy PCMCI-os EV-DO kártya illeszthető (ez az eszköz biztosítja az "átjárást" a WiFi és a 3G EV-DO hálózat között). A hosszú üzemidőről és a "keretről" pedig a Voltaic Systems napelemes (tölthető) hátizsákja gondoskodik !
A dologhoz hozzá tartozik, hogy elkészítése nem olcsó mulattság, de a közeljövőben a különböző részegységek árai várhatóan jóval olcsóbbak lesznek !? Ki tudja ? Ezen megoldáshoz hasonlóan talán pár éven belül elérhető válik a Világháló például az egész kapolcsi művésztek völgyében !?

A "Wi-Fi backpack" tartalma (képek alább, az érthetőség kedvéért!):

- Junxion Box wireless gateway $700; [junxionbox.com]
- Verizon Wireless EV-DO PCMCIA card $100; [verizonwireless.com]
- Voltaic Systems solar-charging backpack $230; [voltaicsystems.com]
- 12-volt battery with spade terminals, 1.2 or higher amp-hour $15
- Male DC power plug, size M $5
- 18-gauge wire, black and red $5
- Female insulated quick-disconnect connectors, crimp-type, sized for battery spade terminals $3
- In-line fuse holder $7
- 20-amp fuse 50 cents

Forrás: [www.popsci.com]
Link(s): Be Your Own Hotspot

[Radiohead - Hanga Csaba]
HuWiCo - ((.Káloz Wireless.))