Belépés

TámogatóinkWiFi

War-rocketing

Érdekes cikket találhattok a SecurityFocus oldalán: néhány hobbista rakétákra szerelt AP-kkal vizsgálta meg a környezetükben lévő vezetéknélküli hálózatokat...

Gigabyte AirCruiserG

A konzol tulajok eddig abszolút nem voltak ellátva kimondottan erre a célra fejlesztett wifi AP/routerrel, de ennek vége! A Gigabyte GN-MD01 eszköze lényegében egy Xbox,Playstation, Gamecube támogatással ellátott wifis AP, router funkciókkal, amely azonban használható normál pc-s környezetben is.

Szabványok terén 801.11b/801.11g képes, 1 LAN portja van, WEP/WPA titkosítást tud.A hálót elvileg automatikusan konfigolja a Q-Link gomb segítségével,de természetesen webről is adminisztrálható. A wifi rész adóteljesítménye max 20dBm, 1 külső antennája van,ami viszont cserélhető.

Építsünk időjárásálló hotspotot!

Hogyan tegyük időjárásállóvá hotspotunkat, AP-nket? Itt egy nagyon korrekt, képekkel illusztrált cikk, történetesen egy Linksys WRT54G-vel, de esetünkben ez most mondhatni teljesen lényegtelen.


A gonosz barkácsolók belekendácsoltak egy Hyperlink 500mW boostert is, ami ugye kishazánkban törvénytelen,de hasznos elem,a szett ezenkívül villámvédelmet is kapott. Az ezközök

Linksys Firmware Tracker

A linksysinfo.org végre erőt vett magán és csinált egy normális, teljesen naprakész
Linksys Firmware Tracker oldalt, így nem kell fórumokat böngészni, ha kiváncsiak vagyunk,hogy kedvenc fw-nk frissült e. Jelenleg a következő típusú eszközök hivatalos és moddolt fw-it követik nyomon:

  • WRT54G
  • WRT54GL
  • WRT54GS
  • WRT54GC
  • WRT54GX
  • WRT54GX2
  • WRT54GX4
  • WTR54GS
  • Reméljük az oldal szerkesztői tartják a folyamatos frissítés iránti elkötelezettégüket! :P

Vezeték nélküli körkép - hol a hype?

Akik kicsit komolyabban foglalkoznak a vezeték nélküli hálózatokkal, és az abban rejló lehetőségekkel láthatja, hogy a WiFi témakör lelassult mostanában. Van ugyan mesh, van MIMO, de mégis visszafogottabbá vált a téma. Lássunk hát egy kis körképet, hogy merre fordult az érdeklődés a piacvezető gyártók részéről.

Új világrekord - 124.9 mérföld

Mint ahogy arról már korábban olvashattatok, a DefCon konferencia részeként minden évben WiFi lövöldöző versenyt tartanak. Idén a tavalyi győztes csoport megdöntötte tavalyi teljesítményét, és új világrekordot állított fel: 124.9 mérföldes (kb 201 km) távolságból 3 órán keresztül működtetett egy 11 Mbites WiFi kapcsolatot.

802.11n, egyelőre nincs meg a többség

Szerdán az IEEE szokásos kéthavi gyűlésén, a 802.11 Working Group tagjai megpróbálták eldönteni, hogy a még versenyben lévő két csoport ( TGn Sync és WWISE ) ajánlása közül
melyik képezze az alapját a minimum 100Mbit/s sebességet megcélzó új WiFi szabványnak (802.11n).

Népszerű a WiFi Wonat

A GNER angol vasúttársaság szerint a London és Skócia között működő Wi-Fi szolgáltatásuk nagy népszerűségnek örvend.

Bristolban a Wi-Fi!

Bristol a legnagyobb Wi-Fi hotzone-t akarja kialakítani az Egyesült Királyságban. A hálózat a nagyközönség, illetve a közhasznú társaságok előtt is nyitva áll.

Ahogy más városokban is (pl: Grand Haven, Corpus Christi), a jómunkásemberek elérhetik belső hálózatukat (VPN-en), illetve a városban lévő zárt láncú televízió hálózat (CCTV) is mobilabbá válik (a térfigyelő kamerák könnyen áthelyezhetők a város egyik pontjáról a másikra, fesztivál, utcabál, meccs, stb esetén)

Corpus Christi - akcióban a WiFi!

A texasi Corpus Christi városkát lefedik WiFivel.

Az cirka 400 négyzetkilómétert lefedő hálózat a rendőrök, tűzoltók és egyéb közhasznú társaságoknak lesz hatalmas segitség. A Tropos Networks segitségével városméretű drótnélküli hálózat épül ki - jelentették be a mai napon.

Az Earthlink és a Boingo új WiFi szolgáltatása

Úgy látszik a nagy cégek rájöttek, hogy egységes wifi hálózattal terjeszthetik ki ügyfeleik körét.


Kezdődik a Wi-Fi szabvány háború?

Úgy néz ki, hogy most a Wi-Fi technológián a sor, hogy szabvány-háborút vívjon.

Az elmúlt hónapban az AirGo és az Agere is beadta a saját 802.11n szabvány-tervét.

WLAN betekintő

A mai korszerű kommunikáció két fontos fejlődési irányzata a hálózati kapcsolat és a mobilitás. Ami az előbbit illeti, a legkisebb, úgynevezett pikohálózatoktól egészen a globális internethálózatig sok példáját látjuk ennek a trendnek. Ugyanígy a mobilitásra is azonnal tudunk példát mondani: a GSM-rendszer egyértelmű sikerétől kezdve a palmtopokig sok, eltérő tulajdonsággal jellemezhető mobil eszköz áll a rendelkezésünkre. Az igazi kényelmet azonban a két trend együttes hatása, a hálózati mobilitás adja. Ennek egyik gyorsan fejlődő szegmense, a vezeték nélküli LAN-hálózat.

Antenna - házilag is lehet?

Manapság már nem túl ritka, ha valaki otthon 802.11 eszközökkel kapcsolja össze számítógépeit, vagy osztja meg internetelérését. Ezt ma már egy low-end access point is képes megcsinálni, vagy egy megfelelő kártya is felhasználható erre (lásd Wi-Fi BSD alatt cikkünket). Azonban biztos sokan vannak olyanok is, akik hosszabb távolságot szeretnének áthidalni off-the-shelf eszközökkel - nekik szeretnénk most néhány támpontot adni.

E-mail út közben - avagy hogyan csinálják a "nagyok"

Egy kis kitekintés a tengeren túlra. Az Oreilly.com wireless hálózatokkal foglalkozó oldalán találtam ezt az abszolút nem hivatalos és talán semmilyen hírértékkel nem rendelkező cikket/szemelvényt. Ha talán most Magyarországon még nem is tartunk ezen a szinten, de mindenképpen egy nagyon jó példa arra, hogy miért szeretnénk mi (a HuWiCo), ha a publikus és ingyenes hotspotok száma növekedne. Gondoljatok csak bele mekkora szabadság és előny az, ha egy padra leülve vagy egy kávézóba betérve minden nehézség nélkül elérheted (esetleg nagyon fontos) leveleidet, információhoz juthatsz. És mindezt nem egy 5 soros kijelzőn�