Belépés

TámogatóinkBelkin Pre-N router, az "első fecske"

A Belkin még ebben a hónapban piacra dobja a közelgő 802.11n szabvány előnyeit magába foglaló wireless routerét. A mintegy előfutárként érkező eszköz gyorsabb adatátvitelt és nagyobb kiterjedésű hatósugarat kínál a felhasználóknak.

A Belkin az első gyártó aki megjelenik egy pre 802.11n szabványt támogató termékkel, de a közeljövőben minden bizonnyal más cégek is előrukkolnak majd hasonló megoldásokkal.

A 802.11n szabvány még nincs elfogadva - az alkalmazott technológiákkal kapcsolatban sincs még döntés -, specifikációt pedig két, több nagy gyártót is magába tömörítő csoport nyújtott be. Bővebben itt!

A várhatóan 2005-ben elfogadásra kerülő új szabvány minimum 108Mbps sebességű adatátvitelt tűzött ki célul, szemben a mostani 802.11g szabvány 54Mbps sebességével. A fentebb említett - de még nem véglegesített - specifikációk azonban jóval 108Mbps feletti adatátvitelt ígérnek, szélesebb csatornák, MIMO antenna technológia és egyéb megoldások segítségével.

A Belkin a MIMO (Multiple Input/Multiple Output - Több bemenet és kimenet) antenna felhasználása mellett tette le a voksát, melyet az Airgo Networks fejlesztett. Ennek az új okos antennának a használatával érik el a gyorsabb sebességet, a kiterjedtebb lefedettséget, és a kisebb interferenciát. A MIMO többek közt a rádióhullámok többutas terjedéséből (multiple path) és visszaverődéséből adódó jelgyengülés, jelirány változás minimalizálásával operál, azaz megpróbálja elkerülni a több irányból visszaverődő, és kisebb-nagyobb késéssel érkező jelek okozta problémákat. (Mindezt több antenna egyidejű használatával teszi.)

A router megkapta a WiFi Certified státuszt, és kompatibilis lesz a már meglévő 802.11b és 802.11g szabványú eszközökkel. A jövőbeli 802.11n szabványt támogató eszközökkel való együttmüködésre viszont nincs semmi garancia, az említett, nem végleges szabvány következtében.

Az eszköz 179 dolláros ajánlott áron kerül majd forgalomba, a használatához pedig a technológiát szintén támogató kliens eszközökre van szükség, ezek 130 dollár körüli áron lesznek elérhetőek.