Belépés

TámogatóinkHD/Video/Gaming 5Ghz-en

A kezem közé akadt egy Netgear WNHDEB111 fantázia nevű 5Ghz-en működő 802.11n kütyü. Pontosabban kettő, mivel párban érkezik. Az eszköz segítségével olyan gerincet vagyunk képesek létrehozni, amely első sorban nagy sebességgel és interferencia nélkül képes adatot továbbítani viszonylag kis távolságon belül.A dobozban két eszköz található, hozzájuk való táppal és ethernet kábelekkel. Túl sok beállítási lehetőséget nem találtam az eszközön, viszont egy kapcsolóval már induláskor felkeltette az érdeklődésemet. A három állásal el lehet dönteni, hogy az eszközt autó, bridge vagy AP módban akarjuk használni.

Emellett mindkét eszközön két darab gigabites ethernet csatlakozó is található, amellyel meg tudjuk oldani, hogy külön kábelen lógjon a például régi, csak 100Mbit-en működő ethernet/2.4Ghz WiFi, és az adatokat kiszolgáló NAS eszköz.

Az eszköz legegyszerűbb esetben Auto módba kapcsolva megkeresi, hogy milyen hálózat van alatta. Az az eszköz, amely az internetre kapcsolódó router mellett van AP módba kerül, a másodlagos eszköz pedig bridge módban kapcsolódik az elsődleges eszközhöz, felépítve a hálózatot. A másodlagos eszköz mögötti kábeles kütyük így egyszerűen állhatnak rá a router által nyújtott szolgáltatásokra.
Az egyéb 5Ghz-et is ismerő eszközök természetesen az AP módban működő eszközhöz is tudnak csatlakozni, tehát ha valaki laptopon akar HD filmet nézni, néhány kattintással ezt is megoldhatja.

Lehetséges mindkét eszközt bridge, vagy AP módban is használni, így ha valaki mégis kábelezésre adná a fejét egyszerűen használhatja a két eszközt.

Meglepő módon az eszköz beépített antennával van felszerelve, emiatt a korlátozott hatótávot nem is lehet bővíteni. Sebesség tekintetében nem rossz 80-90Mbit/sec sebességet lehet elérni a kialakított WiFi oldalon, ami messze elmaradt az igért 300Mbit-től. Pontosabban nem találtam ilyen kijelentést sehol az eszközzel kapcsolatban, de a dobozon láthatő nagy 300-as feliratból erre engedtem következtetni. A kapcsolat sebessége drasztikusan tud esni egy-két téglafal árnyékában, de két normál fal mögött is a stabil 40Mbitet eléri. Sohasem számoltam utána mekkora sávszélesség kell a HD élvezetéhez, de gyanítom még ez is elegendő lehet.