Belépés

TámogatóinkNyitott hálózatok = nemzetbiztonsági hiba ?

Érdekes cikkel futottam össze, vagyis pontosabban, egy érdekes véleménnyel a NetworkWorld oldalon. A szerző, Mark Gibbs szerint nem az a személy a bűnös, aki egy nyitott hálózaton tör be máshova, hanem az, aki a nyitott hálózatot üzemeli.A szerző szerint az egyik legutóbbi WiFi "hack" miatt letartóztatott Benjamin Smith nem bűnös, amiért más által üzemeltetett hálózatot használt.
Floridában ( és itthon is ) az engedély nélküli hálózat használat törvényileg tiltott. A tulajdonos azért értesítette a rendőrséget, mert ugyan gondolta, hogy az autójában ücsörgő Benjamin az ő hálózatát használja, de "nem tudtam, hogy mire. Lehet hogy gyerekpornót nézegetett..." ( Még szerencse, hogy a másik két kedvencem, a spamküldés, és a kreditkártya adatok ellopása nem jutott az eszébe )
Mark úgy gondolja, hogy azok a "hackerek", akik a más által működtetett hálózatot saját céljaira használják, nem bűnösek, mivel az utcán egy ház előtt állva éjszaka, a ház fényeit olvasásra felhasználva sem bűncselekmény. Bűncselekménynek, sőt, nemzetbiztonsági problémának nevezi viszont a nyitott hálózatokat, és szerinte a tulajdonosokat kell emiatt megbűntetni. De nem csak az otthoni és céges nyitott hálózatok esetén, hanem a publikus hotspotok esetén is hasonló a hozzáállás.

Szerintem a szerző hozzáállást el lehet ítélni, vagy egyet lehet érteni vele, ezt mindenki döntse el a saját vérmérséklete szerint. Ami azonban biztos, és a cikkben is szerepel, hogy egy írtózatos rés tátong a törvényi, jogi szabályozáson, amit előbb vagy utóbb be kell fedni. Az elmúlt hetekben kipattant támadások, illegális hálózat használatok miatt pedig ez egyre sűrgetőbb lenne...

Kapcsolódó linkek:

Mark cikke