Belépés

TámogatóinkPraga WarBeering 0503

Dobri vecer! Prága az európai WiFisek egyik paradicsoma.
Mielőtt elindultunk a túrára körbenéztem, hogy hol is van hotspot. Így találtam rá a CzFree.Netre, ami gyakorlatilag a csehek HuWiCo-ja.

Sajnos csehül nem tudok túl sokat, úgyhogy a homepage nem segített, ezért felkerestem a CzFree-s srácokat irc-n és kikérdeztem őket és elirányítottak a térképükre, miután megnéztem éreztem, hogy ez a város fog még meglepetéseket tartogatni.

Cirka 4 és fél óra autózás után elértük Prágát, átvettük a szállást és kipakoltunk.
Szállásnak egy tetőteraszos két szobás lakást kaptunk, így egyből szét is tudtam nézni. A tetőn 26 SSID-t találtam és kicsit szétnézve láttunk is pár grid valamint szektorsugárzó antennát is a környező háztetőkön. Igen ám, de most jött a hideg zuhany, az elérhető CzFree.Net-es hálózatokkal nem sikerült kommunikálnom, mert gyenge volt az iBookon a jel, a PCMCIA-s ASUS kártyából is csak 1-2000ms pinget sikerült kicsikarni. A WEP-es hálózatokkal nem is törődtünk, volt egy-kettő amely felengedett, csak épp IP címet nem kaptunk. Hagytuk is a dolgot.

A városban mászkálva a girbegurba utcákon és kocsmák között is fel-felnyitottam a noteszgépet, WiFire vadászva, mert egy idő után megfigyeltük, hogy a háztetők 40 százalékán van grid. Ránézésre az egész várost körbelőtte több társaság is, pl a helyi UPC, valamint a CzFree.Net. Mi tagadás a földrajzi elhelyezkedése a cseh fővárosnak tökéletes, egy völgyben helyezkedik el, amelyet több domb/hegy határol, kíváló átjátszópontokat létesítve így.

Prágában a WiFinek nagy hagyománya van és egy ilyen helyen természetes, hogy értenek a technológiához, na de erre nem számítottunk. Szinte alig találni "default" vagy "linksys" SSID-ket és mindenhol minimum WEP-et vagy WPA-t használnak a hálózat biztosítására. Legtöbb helyen ezen kívül MAC cím szűrést alkalmaznak. Az ingyenes hotspot helyeken (pl szállodák, kávézók) pedig szűrik a portot, általában csak a 80-ast (http) engedik ki.

Két nagy cég is foglalkozik hotspotok építésével. A kinti T-mobile, valamint az EuroTel mobilcég is üzemeltet konferenciaközpontokban, hotelekben hotspotot. Sajnos a T-mobile használatára nem jöttünk rá, kaptunk IP címet, meg DNS szervert és szépen fel is oldotta a neveket, de kapcsolódni már nem lehetett egyik kinti portra se. Ugyanakkor az EuroTel hálózatát teljesen ingyenesen lehetett használni, pontosabban a 80as portot. A nagyobb szállodaláncokban a WiFit általában saját maguk oldották meg, és ezeken a helyeken is a 80as portot engedik ki maximum.

Kultúr

Nos térjünk rá mindenki kedvenc részére, a kultúrára! Mi az ami Prága egyik leghíresebb kultúrája? Természetesen a sörkultúra! Természetesen az egész város varázsát az adja meg, hogy az egész napos császkálás után az ember beül egy kocsmába, amely lehetőleg legyen vagy a legkisebb és legfüstösebb, vagy legalább kezdődjön "U"-val, amely kint az "A" névelőnek felel meg.

Első kocsmatúránk alkalmával még nem tudtuk a második szabályt, így probáltuk a legfüstösebb helyet megtalálni a városban, ami cirka 35 perc orrunk után menés után realizálódott is. Prágában az a szokás, hogy az emberek szinte érkezési sorrendben ülnek le az asztalokhoz és ha nem akkora a társaság akkor nincs is mindenkinek külön asztala. Mi is leültünk pár ember mellé és néhány slivovica és korsó sör után egész otthonosan kezdtünk mozogni a cseh nyelvben.


Lássuk mit is tanultunk:
Jedna pivo prosim. (ejtds: jedna pivo proszim) - Egy sört kérek.
Dva piva prosim. (ejtsd: dva piva proszim) - Két sört kérek.
Köszönöm - (ejtsd: gyekuji) Dekuji.
Ahoi (ejtsd: áhoj) - Szia/Szevasz.


Közben megfigyeltünk egy másik barátságos szokást is, mégpedig ha valaki bejön és leül egy asztalhoz, akkor annak automatikusan hozzák a korsót és ugyanez történik, ha elfogy az ember poharából az ital, mindez tart egészen addig míg a söralátéttel le nem fedjük a korsót, így jelezve: ne tovább.

Az asztalszomszédainkkal szóba elegyedve lehullott a fátyol néhány urban legendről is, például kiderült, hogy az "Ahoi Poplacsek" és "Elektricski Modulator" szóösszetételek csehül nem jelentenek semmit és tuti, hogy nem voltak a Terminátor helyi kiadásában. Még egy érdekesség: A bob és bobekért cserébe ők a Mézga Gézát nézhették az átkosban. Nos, ennyit erről. Kultúrák találkozása, na.


Az országról még egy nagyon fontos dolgot érdemes megjegyezni: Az autópályáik cirka a 10 évvel ezelőtti M7-es állapotában vannak, szóval ha valakinek kedve szottyan, mindenképp kalkulálja bele, hogy kint nem lesz száguldozás.


Prágát én mindenkinek csak ajánlani tudom, hiszen olcsó és közel van, az emberek barátságosak, várostérképet és széldzsekit mindenki vigyen magával!


Praga by night