Belépés

Támogatóink



Mesh networking

Napjainkban egyre több kisebb-nagyobb várost hálóznak be közösségi alapon kiépített és karbantartott rádiós hálózatok, ami nagyban köszönhető az egyre olcsóbbá váló 802.11b technológiának. A távközlési óriásvállalatokkal szemben alternatívát kínáló ``community networkök'' egyben új kihívást is jelentenek ad-hoc, dinamikusan változó infrastruktúrájukból, a szervezettségből és a felhasznált technikából kifolyólag; nem alkalmazhatóak statikus beállítások, route-ok, a felhasználók nem biztos, hogy állandó jelleggel kapcsolódnak. Erre kínál megoldást a mesh networking elmélet, amelynek több konkrét implementációja is született már.A mobil felhasználói igények nem új keletűek, például az IPv6 tervezésénél is alapvető szempont volt, hogy a mobil userekhez jobban alkalmazkodjon, mint elődje. Több routing protokoll is létezik, melyek dinamikusan változtatják az útvonalbejegyzéseket a forgalom és egyéb adatok függvényében.
Születőben van egy új szemlélet is, direkt mobil állomások kezelésére alkalmas ad-hoc routing protokollok, melyek egy decentralizált, állandó infrastruktúrával nem rendelkező, mégis robosztus, megbízhatóan működő technológiát vetítenek elénk. Ez az úgynevezett mesh networking. Ebben a topológiában nem feltétlenül van jelen állandó hálózati kapcsolat; minden node egyszerre képes kliensként és repeaterként funkcionálni (a valóságban persze jóval valószínűbb, hogy a hálózatban vegyesen vannak mobil kliensek és állandó kapcsolattal rendelkező node-ok).
Láthatjuk, hogy minden adott a mesh networking terjedéséhez és az elmélet gyakorlatba való átültetéséhez. Az igazság azonban az, hogy egyelőre inkább csak kísérleti jelleggel, laboratóriumi körülmények között működnek ilyen hálózatok. Az eszközök ellenben már most adottak, hogy kísérletezni kezdjünk ezzel az új technológiával.
Talán a legismertebb megoldás a Mobile Mesh, mely egy Linuxon futó implementáció. Három külön protokollból áll, egy link discovery, egy routing és egy border discovery protokollból. Ezzel lehetővé válik az, hogy access point nélkül is kommunikálni tudjon két egymást közvetlenül nem látó node egy közbenső, repeaterként funkcionáló node-on keresztül.
Szintén említést érdemel még az MIT-n fejlesztés alatt álló roofnet projekt, mely a Massachusettes Institute of Technology környékét hivatott lefedni. 802.11 technológiával és saját fejlesztésű ad-hoc mesh networking szoftverrel dolgozik. Érdekessége a dolognak, hogy a szükséges felszerelést az MIT ingyen bocsájtja az érdeklődők rendelkezésére, és a dolog állítólag egész jól működik a gyakorlatban is. Folyamatosan frissülő térkép az élő linkekről itt található.