Belépés

TámogatóinkOpenWRT WDS Mini-HOWTO

Két access point összekapcsolása WDS-sel az OpenWRT firmware segítségével

A balatoni HuWiCo hotspot szerelése jó apropót nyújtott eme howto megírásához, ugyanis az ADSL végpontot a portán lévő épületbe vezették be, a kiteos központ pedig a kemping másik végében egy faházban van. A kempinget végigásni és az utp-t, vagy a kéteres telefonkábelt végigvezetni enyhén költséges lett volna, így kézenfekvő volt, hogy vezeték nélkül kössük össze a két pontot.

Mi is kell ehhez?

A választásunk -mint annyi esetben eddig- a Linksys WRT54G access pointra, és az OpenWRT firmware-re esett, mert többek közt az Eaglehill projektben is kitünően működik cirka egy éve megállás nélkül.

Az AP-kra fel kell flashelni az OpenWRT-t, erre nem térünk ki külön, mert a weboldalukon található leírások segítségével mindenki fel tudja rakni magának.
Megjegyzés: Az experimental verziót használtuk (2005.06.01).

Miután az OpenWRT fentvan, telnetelj be az APra és add ki a 'passwd' parancsot és adj meg egy root jelszót, ezután letiltja a telnetet és csak ssh-n keresztül fogod tudni elérni az AP-t. Lépj ki és lépj be ssh-val root-ként.

Az egyik AP-n állítsd át az IP címet, hogy ne "akadjanak össze" és állítsd át az SSID-t (WDS-ben a két AP-nak lehet más SSIDje, mert a kommunikáció MAC cím alapú), valamint állítsuk a két AP-t ugyanarra a csatornára:

# nvram set lan_ipaddr="192.168.1.2"
# nvram set wl0_ssid="huwico@parton"
# nvram set wl0_channel=6

Mentsük el és indítsuk újra:

# nvram commit
# reboot;exit

Ugyanezeket a beállításokat elvégezhetjük a másik AP-n is. Miután bebootolt az AP, asszociálni kell az új SSIDhez és az új IP-re kell sshzni.

Nézd meg a két AP eth1 interface-nek a MAC címét az ifconfig paranccsal:

# ifconfig eth1

Itt egy 6x2-es sorozatot kell keresni, pl: 00:0d:93:ff:fe:3f:5d:5c. Ezt kell beállítani a másik AP-n, a következőképp:

# nvram set wl0_wds="00:0d:93:ff:fe:3f:5d:5c"

Ne felejtsd el elmenteni és újraindítani.

# nvram commit
# reboot;exit

Mindkét AP-n be kell állítani a másik MAC címét és elvileg újrainditás után máris tudod pingelni a másik IP-jét.

Ennyi lenne az egész, ha nagyon nem megy a dolog, van egy úgynevezett LazyWDS funkció, amit bekapcsolva MAC cím megadás nélkül összekapcsolódik a többi APval automatikusan az OpenWRT. Ezt a következőképp lehet aktiválni:

# nvram set wl0_lazywds=1
# nvram commit

Kikapcsolni a wl0_lazywds=0 kapcsolóval lehet.

Sok szerencsét!