Belépés

TámogatóinkNövekvő biztonság és minőség

Szeptembertől kezdi meg a 802.11i és 802.11e szabványt támogató eszközök bevizsgálását a WiFi Alliance (WFA). Mint tudjuk, ez az a szervezet, mely a különböző gyártók által készített wireless eszközök tesztelését végzi. Ellenőrzik, hogy az adott eszköz megfelel e az IEEE által jóváhagyott szabványoknak, valamint az eszközök egymással való együttműködését is vizsgálják. Mindezt persze nem önzetlenül teszik, a gyártóknak súlyos dollár ezreket kell kifizetniük egy-egy ilyen tesztért, illetve ha az eszköz "megbukik a vizsgán", akkor az újra bevizsgálásért szintén nem keveset kell fizetniük. (A WFA jelentése szerint az eszközök 25-30% nem megy át az első teszteken). Amennyiben minden rendben találtatott, akkor a termék úgynevezett WiFi Certified lesz, és rákerülhet a bizonyára már sokunk által látott WiFi logó.

A két új szabványnak elméletileg megfelelő eszközökre, kemény menet vár.

802.11e

A 802.11e szabvány, a QoS-t (Quality of Service - szolgáltatásminőség) vezeti be a vezetéknélüli hálózatok világába, és Wireless Media Extension (WME) néven fut majd. A QoS-t támogató eszközök fő tulajdonsága, hogy úgy vezérlik a kommunikációs környezetet, hogy a szükséges sávszélesség minden alkalmazás számára mindig rendelkezésre álljon. Ezt tulajdonképpen úgy érik el, hogy az átvitelre kerülő csomagokat megvizsgálják, és típusúktól függően priorizálják őket. Míg mondjuk ez emailezésben és böngészésben résztvevő csomagok kissebb, addig a például egy video streamhez tartozók nagyobb jogosultságot/sávszélességet kapnak. De mindenképpen egy garantált megfelelőt.

Miután a vezetéknélküli hálózatok jelen állapotok szerint még elég korlátozott sávszélességgel bírnak, így annak megfelelő elosztása kulcskérdés lehet olyan alkalmazásoknál mint pl. a hangátvitel, VoIP (Voice over IP), videókonferencia, vagy egyéb sávszélességigényes megoldások. (Előreláthatólag a QoS támogatásához elegendő lesz egy firmware upgradet végrehajtani az eszközeinken)

802.11i

A 802.11i szabvány egy komplett verziója a múlt évben már előzetesen bevezetett WPA (Wireless Protected Access) szabványnak. A megfelelő biztonsági szint elérése talán a WiFi elterjedésének egyik legfőbb akadálya, ezért szükség volt a teljes szabvány végleges elfogadása előtt bevezetni egy megoldást, mely az igencsak gyengére sikerült WEP (Wired Equivalent Privacy) kiváltására született meg. A WPA már dinamikus kulcscserét alkalmaz, valamint az adatok titkosítására a TKIP (temporal key integrity protocol) illetve AES (advanced encryption standard) protokolt használja. (Az AES használata erősebb számítási kapacítást igényel az eszközöktől, így elképzelhető, hogy néhány régebbi termék nem fogja tudni ezt támogatni.) A WPA részét képezi még a MIC (message integrity code), mely csomagjaink integritásának ellenőrzését hivatott végezni, valamint a 802.1x, aminek a segítségével erős felhasználó azonosítást végezhetünk, tovább növelve ezzel hálózatunk biztonságát.

Láthatjuk, hogy mindkét szabvány, a vezetéknélküli kommunikáció egy-egy olyan területén próbál javítani, illetve olyan új megoldásokat vezet be, melyek alapvető szükségletei annak, hogy ez a technológia minél szélesebb körben elterjedjen és megbizhatóan működjön számunkra. Reméljük, hogy a gyártók is látják ezeknek a fontosságát, így ezeket a megoldásokat mielőbb "beépítik" eszközeikbe, majd bevizsgáltatják a WFA-val!