Belépés

TámogatóinkElektronika a zsebben - GPS-PMR-PDA-GSM-WLAN - és ezek kombinációi

(írta: Magyar Péter) A Geocaching egy hightech őrület, így a mostanában induló hotspot-ok elég könnyedén népszerűek lehetnek köreinkben. A játék alapvetően egy turisztikai móka, lényege, hogy a játékosok ország- (sőt világ-) szerte kincsesládákat rejtenek el, amelyeket a többiek GPS (műholdas navigációs szerkezet) segítségével keresnek meg. (További infó a játékról a magyar honlapon, a www.geocahing.hu oldalon érhető el!) A játéknak, amint az látható, alapeszköze a GPS, az elrejtett ládák környékéről és a megtalálásokról szinte mindenki digitális fotókat készít, rengetegen különféle PDA-kban hordozzák magukkal az összes fontos adatot.A csapatról tehát egyértelműen kijelenthetjük, hogy technikabolondok, vannak akik csak mérsékelten, de akadnak már-már elmekórtani esetnek is tekinthető készülékfüggő őrültek is (önmagamat büszkén sorolom ez utóbbi "hardcore" kategóriába :). A geocaching egyik fontos felülete a természet, a másik pedig az Internet, amelyet a csapat nagy része hagyományos módon ér el, de ugyancsak sokan használják a wap-ot (a geocaching teljes adatbázisa wapon is elérhető), illetve jópáran alkalmaznak a terepen különféle mobil Internet-eléréseket, jelenleg kizárólag GSM-alapon, notebookkal, PDA-val. Ez utóbbi műfajt egészítheti ki nagyon jól az épülő hotspot-hálózat, persze nem a legvadabb hegyek csúcsain, hanem inkább a városi használat közepette, de egészen biztosnak látszik, hogy a geocaching.hu csapata jó fogyasztója lehet egy ilyen szolgáltatásnak, különös tekintettel a hotspot-rendszer ingyenes mivoltára.

A geocaching által összeterelt technikabolondok közül néhányan úgy gondoltuk, hogy a "kellemeset a hasznossal" elv jegyében érdemes lenne kicsit komolyabban foglalkozni kezdetben a GPS-szel, majd a mobil elektronikával. Így indult el 2002-ben a Geochallenge GPS névre keresztelt vállalkozás, amely GPS-es rendezvények, csapatépítő bulik szervezésével foglalkozik, majd nyílt meg 2002. novemberében a Geochallenge GPS Bolt, amely jelenleg GPS-ekkel, térképekkel, szoftverekkel, PMR-rádiókkal, PDA-kkal, valamint egyéb kiegészítőkkel (akkuk, töltők, fejlámpák) foglalkozik. Ebben a boltban a fő csapásirány változatlanul a navigáció, de az utóbbi időben a "sima" GPS-ek mellett nagyon erős szerep jut a PDA-alapú rendszereknek. Így aztán nem úszhattuk meg, némiképpen a tenyérszámítógépek világában is el kellett merülnünk (nem okozott nagy lelki törést :). A sors érdekes földrajzi tréfája, hogy a boltunkba érkező ügyfelek - hacsak nem Faraday-kalickában hozta őket a gazdájuk - egy WLAN-képes kézigép segítségével könnyedén elláthatnak a HuWiCo egyik közeli hotspotjáig. Ezt mi mindenképpen égi jelnek tekintjük...

A bolt kialakítása nem véletlenül leülős-beszélgetős jellegű: szeretnénk előtérbe helyezni a részletes tájékoztatást, legyen szó akár GPS-ről, PMR-rádióról, PDA-ról, vagy akár egy komplett PDA-alapú navigációs rendszerről. Ennek megfelelően igyekszünk magánemberként is éjjel-nappal használni ezeket a szerkezeteket, hogy ügyfeleink kérdésére ne csak a "nézzen utána a neten!" választ adhassuk. A WLAN-alapú Internet-elérés még számunkra is új, de remélhetőleg a HuWiCo-val kezdődő együttműködés keretében hamarosan ezt a műfajt is a megszokottak közé sorolhatjuk.

www.geocaching.hu
www.geochallenge.hu
www.pmr.hu

Magyar Péter
info@geochallenge.hu