Belépés

TámogatóinkFile szerver vezeték nélkül

Újabb hasznos(?) kütyüt kezd el májusban forgalmazni az Asustek Computer Inc. A tajvani cég a CeBIT-en jelentette be WL-HDD -re keresztelt merevlemez dobozát, melynek érdekessége, hogy vezeték nélkül is elérhető.Az eszközbe egy 2.5 inches Ultra DMA/100 csatolós merevlemez kerül (a kapacitását egyelőre nem ismerjük), a vezeték nélküli elérést pedig egy beépített 802.11b/g szabványt támogató hálózati kártya teszi lehetővé, biztosítva ezzel a maximum 54Mbps (elméleti) sebességet. A WL-HDD két 10/100-as Ethernet portot is tartalmaz, így minden további nélkül használható vezetékes környezetben is.

A várhatóan 150 dolláros (90 font) áron piacra kerülő termék beépített web alapú konfigurációs felülettel rendelkezik, mely segítségével a felhasználók számára állíthatunk be hozzáférési jogosultságokat. A teljesen szabad megosztás mellett, csak olvasható, és jelszavas elérés állítására is lehetőségünk van.

Az Asustek ötlete nem teljesen újkeletű, voltak már korábban is hasonló vezeték nélküli HDD elérési próbálkozások. Ilyen volt pl. a Toshiba által 2002 novemberében bemutatott Hopbit elnevezésű Bluetooth-os eszköz. Ebben egy 5GB-os merevlemez és Lithium-ion aksi csücsült, 200 óra standby és 6 folyamatos használatot biztosítva. 260 fontos ára azonban borsosnak bizonyult, nem is kapható már. A Sony is próbálkozott Wi-Fi elérésű file szerver megoldással, ott azonban a viszonylag lassú (11Mbps) elérés volt a fő probléma. Az FSV-PGX1 egy 20GB-os merevlemezt tartalmazott annak a 250 felhasználónak, akik számára egy beágyazott linux tette lehetővé az NFS-en vagy CIFS-en keresztüli felcsatolást.