Belépés

TámogatóinkElindult a vezetéknélküli eszközök WPA2 hitelesítése

Tegnap a Wi-Fi Alliance (WFA) , WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) hitelesitéssel látta el az Atheros, Broadcom, Cisco, Instant802 Networks és Realtek gyártócégek egyes termékeit. A szigorú ellenőrzésen átesett néhány eszköz az elsők között van, melyeket a WFA bevizsgált és WPA2 Certified jelzéssel illetett.

A Wi-Fi Alliance az a non-profit szervezet, mely a különböző gyártók által készített wireless eszközök tesztelését végzi. Ellenőrzik, hogy az adott eszköz megfelel e az IEEE által jóváhagyott szabványoknak, valamint az eszközök egymással való együttműködését is vizsgálják.

A WPA2 szabvány a még júniusban elfogadott 802.11i szabványra épül, melynek szerves részét képezi a WPA (Wi-Fi Protected Access). A különbség a WPA és WPA2 között az erősebb kódolásban van, a WPA2 AES-t (Advanced Encryption Standard) használ a forgalom titkosítására. Az eredeti 802.11i szabvány csak a TKIP-t (Temporal Key Integrity Protocol) nevezi meg titkosítási eljárásként. A WPA2 használatával tehát minden eddiginél biztonságosabban utaztathatjuk adatainkat hálózatunkban.

Az új technikára azért is szükség volt, mert nagyon sok amerikai kormányzati hivatalban megkövetelik a FIPS 140-2 (Federal Information Processing Standard) szabványnak megfelelő titkosítást. Az AES eleget tesz ennek, így nincs már akadálya a vezetéknélküli eszközök használatának ezeken a helyeken sem.

(Ha ismeretlen röviditésekkel találkoztál, nézd meg a szótárunkat !)

Kapcsolódó írások:
www.wi-fi.org/OpenSection/ReleaseDisplay.asp?TID=4&ItemID=181&StrYear=2004&strmonth=9
www.huwico.hu/node/view/376
Új access pointok katonai minősítéssel