Belépés

TámogatóinkLinksys WRT54G xDSL/Cable Router és Access Point

A kaliforniai székhelyű Linksys Group-ról sokat lehetett hallani az utóbbi időben, ez persze leginkább a GPL sértési ügyeiknek volt köszönhető. Azóta többé kevésbé kiadták az ominózus forráskódot amivel kapcsolatban az egész ügy elkezdődött. Tették ezt nemcsak a linuxot futtató WRT54G kódjával, hanem minden linuxot futattó termékükkel. Lássuk röviden, hogy mit tud ez az eszköz:
A WRT54G egy tipikus SOHO-ba szánt eszköz.Rendelkezik egy xDSL és kábeles
internetkapcsolatot lekezelő porttal, illetve 4db RJ45-os csatlakozóaljzattal, amikre a LAN-ban levő gépeinket csatlakoztathatjuk, az eszköz pedig switchként funkcionál számukra. A kék színű doboz hátulján két tetszetős kis antenna foglal még helyet, melyek esztétikai élménye sem elhanyagolható :)

Az AP lelke egy 125Mhz-es MIPS processzor, 16 Mbyte Ram, 4Mbyte flash memória, 2 10/100-as Ethernet controller és egy 802.11g -s szaványú miniPCI kártya ami a vezetéknélküli kapcsolatokat kezeli. Kis barátunk tehát 54mbps sebességen kommunikál azokkal akik értik ezt a szabványt, de jól együttmüködik az alacsonyabb sebességet (11mbps) beszélő 802.11b szabványú eszközökkel is.

Mint korábban emlitettem, az eszköz linux-ot futtat, és egy a korábbi firmware-ekben fellelhető bug miatt teljes hozzáférést lehet szerezni rajta. Számos kezdeményezés és önjelölt hackernek köszönhetően nagyon sok bütykölt firmware érhető el az interneten, melyek használatával az AP egyébként rejtett funkcióit is el tudjuk érni, illetve az adott szolgáltatásokat sokkal jobban ki tudjuk használni. Sőt, akár még saját programokat,szolgáltatásokat is tehetünk fel. Egy valamit azonban nem árt észben tartani. Ezeket csak _saját felelősségünkre_ használjuk, mert a működésükért senki nem vállal garanciát, illetve nem gyári firmware használata esetén a garanciánk is ugrik.

Az eszköz konfigurációs felülete böngészőn keresztül érhető el, itt nyilik lehetőség, hogy kedvünkre állitgassuk amit tudunk. Elméletileg már piacon vannak a v2.0 jelzésű termékek, de a legelterjedtebbek a v1.0 és v1.1 jelzésűek. Mind a kezelőfelület mind pedig a "doboz" némi design váltáson esett át a v1.1-es verzióban, ennek
következtében sajnos már nem villog olyan sok led a sötétben, de a legfájóbb mégiscsak az un. 'diag led' elvesztése, melynek aktuális állapota elég sok információval szolgált. A változások ellenére a konfigurációs felület továbbra is jól strukturált és áttekinthető maradt, igy igazán senkinek nem okozhat gondot a szükséges paraméterek gyors beállítása.

Az alap konfigurációs lehetőségek terén nagyjából hasonló tudással találkozhatunk az ebben az árkategóriában fellelhető termékekben. Itt is megvan alapból a távoli menedzsment elérhetősége, PPTP, PPoE, DHCP szerver, Port Forwarding, MAC cím szűrés alapú hozzáférés, DMZ leválasztás, VPN, internet hozzáférés korlátozása időszakok alapján stb. Plussz funkcióként lehet megemlíteni a DDNS (Dynamic Domain Name Service) funkciót,mely segítségével állandó IP címet tudunk rendelni a routerünkhöz. Az újabb (1.42.2)firmwarekkel rendelkező egységek az alap WEP titkosításon kívül már a majdani 802.11i szabványban megtalalálható WPA titkosítást is ismerik. Amennyiben régebbi firmware-el rendelkezünk, természetesen az adminisztrációs
felületen keresztül frissithetünk a gyártó honlapján elérhető újabb verziójú firmware is! Néhányan hiányolni szokták az eszköz forgalmi és link statisztika megtekinthetőségének lehetőségét. Amennyiben erre igényünk van, illetve plussz funkciókat is szeretnénk, úgy érdemes a korábban említett "hackelt" firmware-ek
táján informálódni, hátha vki implementálta már ezeket. A választható adó és vevő antenna állítási lehetőséget, ssh szervert, cron és syslog démonok futtatását, és egyéb advanced dolgokat már megtették ;) Mégegyszer emlitem, hogy a nem gyári firmware használata garanciavesztéssel jár!!

Aki többet szeretne tudni a röviden bemutatott eszközről, annak ajánlom figyelmébe az alábbi linkeket:

A gyártó magyar nyelvű honlapja, letölthető frissitésekkel, információkkal:
http://www.linksys.hu/main.php?a=wrt54g_.html

A méltán hires SeattleWireless témába vágó fóruma:
http://www.seattlewireless.net/index.cgi/LinksysWrt54g

WRT54G használók csoportja, levelezési listával, sok információval:
http://groups.yahoo.com/group/WRT54G/

Linux disztribuciót a WRT54G-re kezdeményezések:
http://www.batbox.org/wrt54g.html
http://openwrt.sf.net
mosquito