Belépés

Támogatóink54Mbps? 108 Mbps? 125Mbps? Ugyanmár, 140Mbps!

Új chipsettel jelentkezik az Intersil. Íme a PRISM Nitro MX Xtreme Multimedia. Miért jobb, miért más? Nos mint tudjuk, a 802.11g szabvány adatátvitele 54Mbps. Mivel a wireless felépítéséből adódóan ez körülbelül 24-25Mbps a gyakorlatban, ezért a gyártók már az elején kerestek megoldásokat, hogyan lehetnének gyorsabbak a többieknél.
A kezdetek kezdetén voltak egyszerűbb gyorsító technikák (nagyjából 30Mbps gyakorlati sebességgel), majd jöttek a 100mbps "feletti" megoldások.

Névszerint:

Atheros - turbo mode, majd Super-A/G (108, gyakorlatban ~50Mbps)
Broadcom - frame bursting, majd Afterburner (125, gyakorlatban ~45Mbps)
Intersil - nitro, majd a mostani Nitro MX (140Mbps, gyakorlati sebességét majd csak akkor látjuk, ha piacra is kerül)

Fő különbség az, hogy míg az Atheros megoldásai mindig is channel bonding-ot (azaz 2 csatorna eggyidejű használatát) alkalmaznak, addig a Broadcom es az Intersil megoldása teljesen kompatibilis marad a szabványos eszközökkel. Viszont a Broadcom megoldása nem viseli jól a távolabbi klienseket, hamar kifullad az "utánégető" :)

Hogy mégis miért fontos a hír? Nos, aki tesztelt már PRISM-eket, az valószínüleg tudja a választ. Akinek nagy távolságok között kellett wireless megoldást alkalmazni, az is. A többieknek pedig az előző két mondat alapján a fantáziájára bízom :)