Belépés

TámogatóinkNokia 770 teszt

A Nokia nem is olyan rég bemutatta új wifis készülékét a Nokia 770 Internet tablet-et, ami nem más mint egy Debian Linux alapú PDA kicsit más felfogásban és kivitelben. A készülék nem tartalmaz telefont, de felhasználásának egyedül a processzor és a képzelőerőnk szabhat határt, hiszen a nyílt forrásnak köszönhetően bármit képes futtatni.
Lássuk mi volt a dobozban:
  • A készülék, levehető takaró előlappal
  • 64 MB RS MMC, töltő, USB kábel, pót stylus, asztali tartó, kézikönyv, pamut tok
Utóbbi nagyon jó ötlet, hiszen így nem karcolódik össze ha az ember zsebre vágja. Zsebrevágható

A külső egyik legszembetűnőbb tulajdonsága a fekvő kijelző. Végre rájöttek, hogy így sokkal több minden elfér a kijelzőn, pláne ha az ember weboldalakat nézeget. A készülék tetején található egy bekapcsológomb, egy +/- funkciógomb, valamint egy fullscreen választó gomb, amivel bármilyen alkalmazást teljes képernyős módba tehetünk. Nagyon handy.

Teteje

Az előlapon a nokiához híven megtaláljuk az elmaradhatatlan 4 irányú funkciógombot, valamint a menu/home/vissza gombokat. Rögtön a gombok felett található egy elég gyengére sikeredett mono hangszórócska, amivel a nokia tune ugyan hallgatható minden bootkor, de zenehallgatás során általában mindenkiben felébred a dejavu Sokol feeling. A készülék alján találjuk a táp, usb, és fejhallgató csatlakozókat, valamint az RS MMC slotot. Végre nem az akksi alá került a memóriakártya.

Nokia 770

Akkor most már kapcsoljuk talán be. A kijelző elég jóra sikeredett, hiszen 800x480-as felbontása és 64k színmélysége vetekszik a legjobb PDA-kkal. Megtalálható benne egy 128 megás flash, amiből a felhasználó 64 MB-ot használhat, valamint a gyárilag mellé adott 64 MB-os RS MMC-t. A 64 MB RAM ugyan elég a mindennapi felhasználásra, de lehetne több is. A tablet lelke egy 220Mhz-es TI OMAP (arm9) processzor. Az internetre a beépített WLAN kártyával (802.11b connexant chipset), valamint Bluetooth-on keresztül a telefonunkkal kapcsolódhatunk.

Nokia 770

A hozzáadott programok közt találunk egy böngészőt, ami tulajdonképpen egy Opera 8.1 kibelezve, van ugyan flash támogatás benne, de eléggé be tudja lassítani a masinát egy index.hu-s flash contesten.

Az email kliens kicsi egyszerű, könnyen használható. Sajnos ebből ered számomra legsúlyosabb hibája, miszerint nem támogatja a pop3-ssl, imap-ssl protokollokat, márpedig egy olyan eszközön ahol hivatalosan csak vezeték nélkül kapcsolódhatunk a hálózatra ez manapság igen elvárható funkció lenne. Továbbá találunk rajta még news readert (nntp), képnézegetőt, pdf olvasót. Ez utóbbi ugyan hasznos és működőképes, de egy egy bonyolultabb képekkel tűzdelt pdfnél kicsit sokat kell várni míg az oldal megjelenik.

Nokia 770

Multimédiás képességeiről a zene illetve video lejátszó szoftverek gondoskodnak. A következő formátumok támogatottak:

  • audio: MP3, WAV, REAL RM, AAC, AMR, MPEG-1 Layer 2, MPEG-1 Layer 3, PCM, Real Audio
  • video: 3GP, AVI, MPG, REAL RM, H.263, MPEG-4 SP, MPEG-1, Real Audio/Video
  • image: BMP, GIF, ICO, JPEG, PNG, TIFF, SVG tiny, animalt GIF

Nokia 770 A szorakoztatásról pár előre telepített játék gonsodkodik (Chess, Mahjong, Marbles) Nokia 770 Hasznos programok továbbá a számológép, a világóra, a jegyzettömb és a PDA-król nem hianyozható rajzoló. A WiFi kártya elég érzékenyre sikeredett, ugyanis elkapja az 1-2km-re levő körsugárzóval szerelt huwico access point-ok SSID-jét is, ami pl wardrive szempontjából előnyös, de kapcsolódni nem tudunk rájuk, mert a 100mW-os kártya azért ilyen távra már elég kevés a beépített antennával. A teljesítmény kézileg állítható ugyan, de csak 10mW és 100mW válaszható. Nokia 770

Érdemes szólni még a rendelkezésre állásról. a kijelző 1 perc inaktivitás után (ez állítható) kikapcsol a wifivel együtt, és gyakorlatilag az áramfelvétel lecsökken a minimálisra. A specifikáció szerint 3 óra böngészés és 7 nap rendelkezésre állás van egy feltöltött akkuval. Az, hogy ebből mi igaz nehéz megmondani. Körülbelül 12 óra használat után, amiből az aktív használat talán 2-2.5 óra lehetett az akksi még mindig félig volt.

Nokia 770

A kézírás felismerő ebben a kütyüben már akár használhatónak is mondható, bár én még mindig gyorsabban pötyögök a virtual keyboardon, de nagyon feeling kézzel beírni azt hogy ls -la :)

Itt akár be is fejeződhetne az írás, ha egy zárt forrású platformmal lenne gondunk, és szomorúan csóválnánk a fejünket, hogy a 360 euróért miért csak ennyit kaptunk. De mint ugye a cikk elején is említettem az eszköz linuxot futtat és a fejlesztőeszközök bárki számára elérhetőek. A dolog lelke a Maemo platform, ami a Nokia által szponzorált project, elsősorban Nokia770 tablet-re való fejlesztésekre.

Memo Framework

A project honlapján elérhető a fejlesztéshez szükséges minden információ, így bárki aki kedvet kap a fejlesztéshez csatlakozhat, hiszen igazából nincs is szüksége magára az eszközre. A fejlesztői környezet egy PC-n is könnyen felállítható.
http://maemo.org/platform/docs/tutorials/Maemo_tutorial.html#settingup
Az eszköz megjelenése előtt jóval már léteztek rá a community által írt programok. Ezek állandóan frissülő listája itt tekinthető meg.
A programok közvetlen webről telepíthetőek az ún. Application Installer segítségével, ami gyakorlatilag egy dpkg frontend, és deb csomagokat eszik reggelire.
Valamivel jobban éreztem már magam X Terminal telepítése után, hiszen elkezdődhetett a rendszer alapos kielemzése.Egy kis ügyeskedés es Maemo wiki olvasás után pedig mienk a rendszer teljesen:
BusyBox v1.00 (Debian 2:20041102-11) Built-in shell (ash)
Enter 'help' for a list of built-in commands.


Nokia770-43:~# cat /proc/version
Linux version 2.6.12.3-omap1 (ed@ok) (gcc version 3.4.2 (release)
 (CodeSourcery ARM Q3D 2004)) #1 Thu Oct 27 

09:24:21 EEST 2005
Nokia770-43:~# uname -a
Linux Nokia770-43 2.6.12.3-omap1 #1 Thu Oct 27 09:24:21 EEST 2005 
armv5tejl unknown
Végszóként beszéljen helyettem néhány screenshot Nokia 770 Nokia 770 Nokia 770 Nokia 770 Nokia 770 Nokia 770