Belépés

TámogatóinkHacktivity 2005

Az informatikai biztonság napjaink egyik központi témája. Nem múlik el nap, hogy ne hallanánk veszélyes vírusokról, vagy ellopott bankkártya adatokról. Az Internet jelen pillanatban a legnagyobb bárki számára elérhető kommunikációs csatorna, amely nagyon sokoldalú, és éppen ezért nagyon sok veszélyt is rejt magában.


Az informatikai biztonság veszélyeinek megismerése nem csak a rendszergazdák, informatikusok feladata, hanem minden egyes felhasználó kötelessége is egyben. Amerikában és Európa egyes országaiban már több éve rendeznek olyan számítógépes biztonságtechnikai konferenciákat, ahol nem csak öltönyös cégvezetők, hanem érdeklődő fiatalok is betekintést nyerhetnek az információbiztonság naponta változó világába. Teszik mindezt egy kötetlen, játékos, mindamellett szakmailag nívós rendezvény keretein belül. Tény, hogy egy-egy ilyen rendezvény olyan fórumot kínál a felhasználók által feltárt biztonságtechnikai problémák ismertetésére, amelyet más konferenciák nem, éppen ezért ezek a rendezvények minden országban egyedinek számítanak a többi hasonló témájú konferencia között. Magyarországon a „Hacktivity” elnevezésű konferencia szeretné ellátni ezt a feladatot, amely idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten. A konferencia előadásainak témáit úgy állították össze, hogy az informatika minden területéről tudjanak érdekes témát az érdeklődők elé tárni, ezért aztán minden látogató megtalálhatja az igénye szerinti előadást a rendezvényen. Olyan játékos vetélkedőkbe próbálják bevonni az embereket, amelyek során biztonságos körülmények között tesztelhetik a különböző informatikai rendszereket, sok esetben ezzel is segítve a rendszer fejlesztőinek munkáját. A tavalyi Hacktivity konferencián a látogatók „élőben” tesztelhették hazánk egyik legnagyobb Internet-szolgáltatójának Web-terminálját, és ha biztonsági rést találtak benne, azt a fejlesztők a helyszínen telefonkártyával jutalmazták. A látogatók szakmai felkészültségét jól példázza, hogy a két nap során közel fél tucat komolyabb hibát találtak a rendszerben. A szervezők ezen kívül a rendezvénnyel megpróbálják összefogni a látogatókat, segíteni őket a szakmai fejlődésben, erre szolgálnak a különböző kerekasztal beszélgetések is, ahol a látogatók kérdéseket tehetnek fel az ott megjelent szakembereknek. Sajnos ma Magyarországon nincs olyan egységes szakmai fórum, ahol az informatikával kapcsolatos kérdéseket, problémákat a felhasználók bevonásával vitatnák meg, ezért a rendezvényen immár hagyománnyá váló kerekasztal beszélgetés mindig nagy érdeklődésre tart számot.

Az idei konferencia programjában ismét több egyedülálló előadást láthatnak majd az érdeklődők, a vezeték nélküli hálózatok biztonsági kérdéseit több előadás is boncolgatja majd, és hazánkban először ülnek majd szemtől-szembe az asztalnál az ASVA és az Artisjus illetékesei a felhasználókkal, hogy megvitassák a szerzői jogokkal kapcsolatos hazai problémákat.

Az idei konferencia részletes programját megtalálják a hivatalos hacktivity oldalon.