Belépés

TámogatóinkWPA-PSK kliens Windows 2000 rendszerekre

(EBCVG) A wireless biztonságtechnikával foglalkozó Wireless Security Corporation
ma bejelentette Windows 2000 rendszerekre szánt WPA kliens alkalmazását. A program lehetőséget ad az említett operációs rendszer felhasználóinak, hogy a megjelenés előtt álló WPA (Wireless Protected Access) szabvány pre-shared-key (WPA-PSK) funkcióját minél egyszerűbben kiaknázhassák.
A kliens letölthető a www.wirelesssecuritycorp.com illetve a
www.download.com oldalakról.A bejelentés nagy örömmel szolgálhat azon Windows 2000 felhasználók számára, akiknek eddig költséges és komplikált alternatívákkal kellett szembenézniük ha biztonságossá kívánták tenni hálózatukat. Bár a számítógépek körülbelül 20%-a az említett operációs rendszert futtatja, a Microsoft ennek ellenére még nem jelentette meg saját WPA kliens alkalmazását. A felhasználók így vagy megvásárolták drágán az egyéb gyártóktól (Meetinghouse, Odyssey) származó WPA megoldásokat kínáló szoftvereket, vagy válltottak Windows XP-re. Erre ugyanis már megjelent egy hivatalos Microsoft WPA patch.

A WSC marketingigazgatója, Stu Elefant szerint az általuk kínált egyszerű és ingyenes alternatíva elegendő lehet azoknak a Windows 2000 felhasználóknak, akik otthonuk vagy kisebb irodai környezetüket szeretnék biztonságosabbá tenni.

A WPA pre-shared-key (WPA-PSK) mechanizmus olyan része a WPA szabványnak, mely előre tárolt kulcs vagy jelszó segítségével nyújt hozzáférést a vezetéknélküli hálózathoz.

(A WPA-PSK azonban nem rendelkezik erős azonosítással, így azokon a helyeken ahol ezt
megkövetelik, ott a Wi-Fi Alliance jóvoltából hamarosan szabvánnyá váló WPA teljes értékű
megoldására van szükség, mely a 802.1x protokolt használja fel ennek megvalósítására.)

A vezetéknélküli eszközök mindegyikén szükséges ennek a jelszónak a beállítása, melynek
gyakori cseréje javasolt, bár az új szabvány által bevezetett biztonság messzemenően jobb, mint a korábbi WEP szabvány által nyújtott. Például az RC4 titkosítást felváltotta a TKIP
(Temporal Key Integrity Protocol), valamint az AES (Advanced Encryption Standard) tikosítás.
De javítottak az üzenet-hitelesség ellenőrzésén is. A jól megválasztott jelszó azonban itt is kritikus pontját képezi rendszerünk biztonságának, így ennek kiválasztására fordítsunk kellő figyelmet! Nagy számú wireless eszközökkel és kliensekkel rendelkező cégeknél a jelszó cseréje nagyob munka lehet, nekik a dinamikus WPA kulcscsere ajánlott. Így a megoldás főleg kis cégek, illetve otthoni felhasználók számára lehet ideális.

Kapcsolódó linkek:

www.wirelesssecuritycorp.com

www.funk.com

www.mtghouse.com

mosquito