Belépés

TámogatóinkMesh-teszt a harmadik HuWiCo találkozón

A mesh hálózat nagyjából annyit jelent, hogy egy decentralizált, állandó infrastruktúrával nem rendelkező hálózat, tagjai gyakorlatilag egyenrangúak és lehetnek fix, vagy mobil állomások.

mesh network

A teszthez kellett pár notebook és egy bizonyos OLSR (Optimized Link State Routing protocol) daemon. Az OLSR egy routing protokol mobil ad-hoc hálózatokhoz. Az olsrd jelenleg GNU/Linux, Windows, Mac OS X, FreeBSD és NetBSD rendszereken fut a honlap szerint, de Nagy Róbertnek sikerült OpenBSD alatt is életre lehelnie a cuccot.

mesh, olsrd

A notebookokkal kreáltunk egy ad-hoc hálózatot, mindenki kiosztott magának egy IP címet, majd elindítva az olsrd-t elkezdett kirajzolódni a hálózat.

mesh, olsrd

Amint látni, egy állomás többel is tartja a kapcsolatot és ha az egyikkel elveszti a kapcsolatot, átrouteol egy másik felé. Giga a powerbookjával és egy pcmcia-s kártyával kreált egy gatewayt az internet felé, ez is rögtön megjelent a grafikonon és lehetett rajta keresztül internetezni.

mesh, olsrd

Miután minden klappolt, elkezdtük "széthúzni" a hálózatot. Láncot alkotva elindultunk a teremből az utcafelé, mindig egy-két embert hátrahagyva, így egymáson keresztül értük el a lánc egyik, illetve másik végét.

mesh, olsrd
mesh, olsrd

Kapcsolódó cikkek:

  • Mesh networking
  • Vezetéknélküli mesh networking a gyakorlatban
  • 802.11s Wireless Mesh networking

    mesh, olsrd
    mesh, olsrd

  •