Belépés

TámogatóinkTeszt: D-Link DCS 2100+ kamera

A D-Link Magyarországtól kaptuk kölcsön tesztelésre ezt a 2,4 Ghz Wireless Internet Camera névre keresztelt eszközt. A tesztben ezen készülék funkcióit szeretném bemutatni részletesebben.
Az eszköz már a dobozán található fénykép alapján is tetszetős, az embernek egyből a bankokban és hasonló helyeken felszerelt biztonsági kamerák jutnak róla az eszébe. Egy dolog azonban más, a kamerán található két kis antenna, ami alapján a wifisták azonnal felismerhetik, hogy ez bizony wireless kapcsolatra is képes.
Mit is tud ez az eszköz? 2,4 Ghz-en képes az általa látott képet és hangot(!) streamelni, 802.11b wireless, vagy 10/100-as Ethernet kapcsolaton keresztül. 256 bites WEP titkosítás, mozgásérzékelés, max. 30 frame/sec képtovábbítás, VGA minőségben, web alapú adminisztrálás, e-mail értesítés a főbb funkciók.
A dobozban található a kamera, a hozzá tartozó két antenna, egy adapter, mely az áramot biztosítja, valamint egy talp, amellyel felszerelhetjük bárhova. Miután összeszereltük, az eszközhöz kapott IP installer programmal megkereshetjük az eszközt és a Link gombra kattintva a böngészőt elindítja és a konfigurációs felületet nyitja meg. Itt említhető meg a kamera egyik nagy hátránya, a képet egy ActiveX kontroller segítségével jeleníti meg, amely ugyebár csak Internet Explorerrel hajlandó együttműködni. Célszerűbb lett volna talán valamilyen más módszert használni, mert így csak windows platformon hajlandó működni.

A konfigurációs felület a megszokott D-link design, bal oldalt és felül találhatóak a menüpontok. Az ablak megnyitása után a megjelenő képen a kamera által látott képet figyelhetjük. Bal oldalt a menüben kikapcsolható ill. bekapcsolható a digitális kimenet, valamint a kapcsolat típusa és a konfiguráció menügombok találhatóak. A Kapcsolat típusa lehet UDP, TCP és HTTP, valamint ugyanitt tiltható/engedélyezhető a hangátvitel. Ez a menü szintén egy ActiveX vezérlő segítségével érhető el.
Felül 3 fül jelenik meg Home, amely a főoldalra visz vissza, Connection, ami ez a menü és Help, ahol segítség után kutakodhatunk.

A Configuration menüben felül 5 fül található, a Home, mely ugyanazon funkcióval bír, mint az előző menüben, Advanced, Tools, Status és Help. Advanced alatt található a Network, ahol a hálózati beállítások írhatók felül (IP cím, alhálózati maszk, DNS szerver, alapértelmezett router), mi legyen a HTTP port száma, mik legyenek a Video stream portjai, valamint a wireless hálózatra vonatkozó beállítások. Mi a hálózat SSID-ja, Ad-hoc vagy menedzselt hálózat, hanyas csatorna, mekkora adatátviteli sebesség, WEP bekapcsolása. Mail & FTP menüpont alatt állíthatóak be, hogy bekapcsolt Motion detection esetén hova küldje az email értesítést ill. hova töltse fel a látott képet a kamera. 2 SMTP és 2 FTP szerver adható meg. A videó menüpont alatt a látott kép jellemzőit állíthatjuk be, mi legyen a felirat a képen, színes vagy fekete fehér legyen, mekkora méretben, milyen sebességel vegye fel a képet. A minőséget megszabhatjuk a sávszélesség maximalizálásában ill. a kép minőségében is (közepes, standard, jó, részletes, kiváló).


Vízszintesen és függőlegesen is tükrözhető a kép, valamint beállítható a fehéregyensúly (beltéri, kültéri, neon világítás). Az Image Settings alatt a kép jellemzői állíthatóak be, úgy mint fényesség, kontraszt, Hue és Saturation. A motion detection menüpont alatt pedig a mozgásérzékelést konfigurálhatjuk. Először is a be kell kapcsolni (egy pipa), majd utána max. 3 ablakot adhatunk meg a képen, amelyeket a kamera figyelni fog. Tehát rákattintunk a new gombra majd a megjelenő ablakot átméretezzük és a megfelelő helyre helyezzük a képen. Pl. ha 3 ajtót kell figyelni és külön mindegyiket, akkor a 3 ablakot az ajtókra méretezve és külön elnevezve tudjuk, hogy melyiken mikor jöttek be. Állítható az érzékenység ill. hogy a kép hány százalékának kell megváltozni, hogy riasszon a kamera.

Felül a Tools fülre kattintva a következő menükben állítható az adminisztrátor jelszó, adhatunk hozzá/törölhetünk usereket, akik láthatják a képet, valamint engedélyezhetjük a demo accountot. A system alatt megadhatjuk a nevét a kamerának, kikapcsolhatjuk a ledet az előlapon (ez jelzi, hogy milyen állapotban van a kamera) valamint az időt állíthatjuk be (manuális, time server, szinkronban a számítógépünkkel). Az applications alatt adhatunk meg különböző feladatokat. Lehet napra és percre pontosan megadni, hogy mely időközökben rögzítse a látott képet, ill. itt rendelhető a mozgásérzékelőhöz is akció. A szekvenciális működéssel, pedig megadható hogy hány másodpercenként készítsen képet. A kép elküldhető emailen és ftp-n is. A default menüpont alatt a gyári beállítások tölthetőek vissza. A status alatt az eszköz állapota kérdezhető le a Log alatt pedig az események kerülnek rögzítésre. A help menüpont itt is megtalálható.
A kamera mind vezetékes mind vezeték nélküli módon tud kapcsolóni hálózatunkhoz, attól függően, hogy dugtunk-e bele UTP kábelt a csatlakozóba vagy nem. A kép minősége változtatható, legmagasabb felbontásban és 30 frame/sec-nél már igen jónak mondható. A színek is elég jól felismerhetőek, de megfelelő világításra szükség van, egy sötétebb helységben már csődöt mond. A mozgásérzékelés is megfelelően működik, reagál és küldi az emailt, vagy feltölti ftp-n a képeket. Nagyon gyors és nagyon közeli mozgásokra nem mindig reagál azonnal, de nem is erre lett kitalálva. A fókusz kézzel állítható és igen éles képet ad. A hangérzékenysége nagyon jónak mondható, egy szobába elhelyezve minden esemény nyomon követhető, ha nem suttogva beszélünk.
Érdekes, hogy a hozzá adott IP installer program nem mindig találja meg a kamerát, sokszor nekünk kell kitalálni, hogy milyen IP-t kapott. Ez főleg wireless kapcsolatnál volt így, amennyiben kábelre volt dugva, akkor mindig működött.
Jár hozzá még egy IP surveillance nevű program, ez nagyon hasznos és jó program ha egyszerre több kamerát akarunk megfigyelni, rögzíteni a képet, tárolni, stb. Egyszerre akár 16 kamera képe is megfigyelhető, bármelyik kinagyítható és mindenfajta művelet végrehajtható (snapshot, videó felvétel, stb.). A program nekem nagyon tetszett itt érdekes módon még jobb képet ad, mint ha böngészőben nézzük. Nekem személy szerint ez volt az a program ami igazán megmutatta, hogy mire is képes a kamerarendszer, nagyon elnyerte a tetszésemet.

Összességében nagyon jó eszköz, alkalmas egy teljes épületkomplexum megfigyelésére, bekamerázására. Mivel az anyag rögzíthető és mondjuk DVD-re írható ezért akár több évre visszamenőleg is megőrizhetőek a felvételek. Természetesen ennek megfelelően a kamera ára nem mondható olcsónak, de ha valakinek szüksége van rá, akkor szerintem nem drágább mint egy hagyományos térfigyelő rendszer, és itt mégsem kell szalagokkal bajlódni, minden rögzíthető digitálisan. Negatívumként talán csak az az egy hozható fel, hogy csak windows platformon használhatóak a hozzá adott programok, valamint csak exploreren keresztül konfigurálható.