Belépés

TámogatóinkWi-Fi kártyák támogatottsága Linux alatt

Sok felhasználó - teljesen jogosan - szeretné kedvenc nyílt forrású operációs rendszere alatt használni a már megvásárolt, vagy megvásárlásra kerülő vezetéknélküli kliens eszközét. Sajnos a gyártók nem igazán iparkodnak maguktól kiadni drivereket az eszközökhöz, amit én sosem fogok megérteni, hogy miért nem számolnak potenciálisan ezzel a piaccal.

Szerencsére vannak lelkes fejlesztők, akik szabadidejüket és tudásukat áldozva, tökéletesen működő eszközmeghajtókat készítenek, hogy mi ne csak windows alatt tudjuk kihasználni wireless kártyánk tudását.

Némileg nehezíti a helyzetet, hogy a piacon lévő nagyszámú kártya más és más chipsettel van felszerelve. Megpróbálom csokorba szedni a legnépszerűbb linuxos drivereket, azok elérhetőségét, illetve a támogatott kártyákat.

Az alábbi listát mindenképpen ajánlott végigböngészni, ebből jó esélyel megtudhatjuk, hogy a kártya amit vettünk, vagy tervezünk venni, milyen chipsettel is rendelkezik.

http://www.linux-wlan.org/docs/wlan_adapters.html.gz

Az oszlopok között találunk egy "Linux support" részt, itt mondjuk csak a wlan-ng drivert találjuk összepárosítva az adott kártyával. Nem kell elkeserednünk, nézzük ki, hogy kedvenc kártyánk milyen chipsettel rendelkezik, és keressünk tovább.

Mint mindig, itt is jóbarátunk lehet a google , ahol a jól feltett keresőszavak segítségével valószínűleg választ kapunk kérdésünkre, ha az említett linkeken nem találnánk meg amit keresünk

Ha a kártyánk Prism [GT - Indigoo - Duette - Javelin - Xbow - Frisbee] chipsettel rendelkezik, akkor máris látogassunk el a http://prism54.org oldalra, ahol a supported cards rész alatt meggyőződhetünk, hogy a kártyánk valóban támogatott -e. Innen a drivert is letölthetjük, valamint információt az installálásról. Magyarul itt is találsz infót a HuWiCo oldalán: http://www.huwico.hu/node/view/206

Amennyiben Atheros chipsettel rendelkezik a kártyánk, akkor máris indulhatunk a következő oldalakra, és ellenőrizhetjük a linux alatti támogatottságot. Ezeket a kártyákat linux alatt a madwifi driver hajtja.
Lista a támogatott kártyákról:

http://madwifiwiki.thewebhost.de/wiki/WifiCards
http://www.mattfoster.clara.co.uk/madwifi-hw.htm

A driver elérhetőségéről itt szerezhetünk információkat: http://www.mattfoster.clara.co.uk/madwifi-2.htm#2

A HuWiCo oldalán van magyar nyelvű útmutató: http://www.huwico.hu/docs/wag511-linux

Örömkönnyek gyülhetnek a szemünkbe, ha tudjuk, hogy wifi kütyünk Prism2/2.5/3 chipsettel a hátán létezik. Semmi más dolgunk nincs, mint meglátogatni a Hostap oldalát, leszedni a drivert, majd szájtátva csodálkozni a stabilitásán, és az elérhető lehetőségek széles skáláján. Rengeteg kártyát támogat.

A fenti driverek a legnépszerűbbek, és a leggyakrabban használtak, persze számos egyéb chipset is van, de jó hír, hogy ezekhez is találunk már drivert jó esetben. Az alábbi lista segíthet ebben.

Chipset: Atmel AT76C5XXx
Driver: http://atmelwlandriver.sourceforge.net/usbtable.html

Chipset: Atmel AT76C503/505A
Driver: http://at76c503a.berlios.de

Chipet: Intel PRO/Wireless 2100
Driver: http://ipw2100.sourceforge.net/

Chipset: Intel PRO/Wireless 2200BG
Driver: http://sourceforge.net/projects/ipw2200/

Chipset: ACX100/ACX111 - Texas Instruments
Driver: http://acx100.sourceforge.net/

Chipset: Ralink rt2400 - rt2500
Driver: http://rt2400.sourceforge.net/

Akkor sem kell elkeserenünk, ha vaéamilyen okból kifolyólag nem találunk drivert a kártyánkhoz -- mondjuk mert nem létezik. Ilyenkor van lehetőségünk arra, hogy a nativ windowsos drivert megpróbáljuk beerőszakolni linux alá, mindenféle wrapperek segítségével. Az egyik ilyen próbálkozás az ingyen elérhető Ndiswrapper, érdemes nézelődni a környékén, és bár általában nem tudjuk a driver összes funkcióját kihasználni vele, de azért sanszos lehet.

A projekt honlapja: http://ndiswrapper.sourceforge.net/
Az Ndiswrapperrel sikeresen hajtott kártyák listája: Lista

Az Ndiswrapperhez hasonló a Linuxant Driverloader elnevezésű szoftvere, ez ugyan fizetős, de van belőle kipróbálásra szánt változat is, 30 napra. Egyébként 20 dollárba kerül, ami azért lássusk be, hogy nem egy ördöngős összeg, szóval ha nagyon muszáj, akkor... :)

A driverloader honlapja: http://www.linuxant.com/driverloader/

"A Wi-Fi az metál?" ;)

mosquito

Kapcsolódó linkek:
http://users.linpro.no/janl/hardware/wifi.html