Belépés

TámogatóinkSzabadabb firmware-eket!

A manapság gyártott vezetéknélküli hálózati kártyák esetében egyre inkább jellemző, hogy költségtakarossági okokból a gyártók a firmware-t nem -- a régebben megszokott módszert követve -- az eszközön kialakított flash memóriában tárolják, hanem azt a driver tölti fel minden inicializáláskor. A firmware bináris a driverrel együtt érkezik, így a Windows felhasználóknak nincs gondjuk vele, ebből semmit sem vesznek észre. De mi a helyzet az alternatív, szabad operációs rendszerek esetén?

Nos, a legtöbb esetben driver itt is rendelkezésünkre áll, így több-kevesebb nehézséggel a kártya működésre bírható. A firmware licensze viszont sok esetben -- érthetetlen okokból -- nem engedi még a bináris terjesztést sem, így az nem kerülhet közvetlenül kedvenc szabad OS-ünkbe; a felhasználónak kézzel kell letöltenie és a megfelelő helyre bemásolnia, ahol a driver már használatba tudja venni.

A kényelmetlenséget a főként nyers modoráról és szókimondó stílusáról elhíresült Theo Deraadt, az OpenBSD projekt vezetője és jónéhány másik fejlesztő is megelégelte, ami nem csoda: mivel a WiFi eszközök jelentős része emiatt nem működik az adott operációs rendszer alatt ``out of the box'', így a felhasználók gyakran a fejlesztők felé jeleznek problémát. A gyártókhoz fordultak, kérve, hogy a firmware image-ek kerüljenek olyan licensz alá, ami engedi a terjesztést kötöttségek nélkül, megoldva ezzel a problémát.

A cégek közül jópáran pozitívan reagáltak, azonban a Texas Instruments mindeddig nem válaszolt a megkeresésre. Az OpenBSD csapat azt kéri, hogy aki tud segítsen: próbálja meg közvetlenül felvenni a kapcsolatot a TI illetékesével és igyekezzen nyomást gyakorolni rá.

A kerneltrap interjút készített Theoval, ahol a fejlesztő beszél a jelenlegi helyzetről, a múltban már sikeresnek bizonyult hasonló akciókról és megragadva az alkalmat szokásához híven természetesen odamond a Linuxnak és az együttműködésre nem hajló cégeknek is:)