Belépés

TámogatóinkIngyenes drótnélküli internet a Szóda kávézó & mulatóban

A Wesselényi utcai Szóda az első olyan kocsma Magyarországon, ahol ingyenes internetszolgáltatást vehetnek igénybe a vendégek. A HuWiCo nonprofit közösség által kiépített drótnélküli hozzáférési pont (hotspot) egyidejűleg mintegy harminc felhasználó számára teszi lehetővé az internetezést a kávézóban.

A február elseje óta működő ingyenes, drótnélküli internetszolgáltatás igénybevételéhez megfelelő csatlakozóval felszerelt (802.11b vagy 802.11g szabvány szerinti kommunikációra képes) laptopra vagy kéziszámítógépre van szükség. Az ingyenes net csak egy a Szóda többletszolgáltatásai közül: itt köszönnek a pultosok, ingyen adják a jeget az üdítőbe és a feles is 5 cent. A drótnélküli csatlakozó nélküli kéziszámítógéppel vagy laptoppal érkező vendégek is kipróbálhatják a netet: ők a pultból kérhetik kölcsön a csatolókártyát.

A HuWiCo az ország más területein is tervezi hasonló, ingyenes helyi drótnélküli hálózatok kiépítését, melyhez az internethozzáférést szolgáltató partnerek jelentkezését várja.Háttér
Nyugat-Európa nagyvárosaiban sorra épülnek ki a drótnélküli internethozzáférési pontok: a szállodaláncok (Omni Hotels), repülőterek, kávézók (Starbucks) egymással versengve jelentik be új, részben ingyenes hotspotjaikat. Vannak olyan települések is, ahol a helyi önkormányzat, vagy nonprofit egyesület üzemeltet ingyenes drótnélküli internetszolgáltatást (Portland, Seattle, USA).

Magyarországon egyelőre csak néhány helyen működik hasonló szolgáltatás. A Pannon GSM nagy sebességű vezeték nélküli internetszolgáltatásának ingyenes próbaüzeme 2003 januárja óta folyik a ferihegyi repülőtéren. A Westel egy évi próbaüzem után decemberben indította el percdíjas vezeték nélküli internetszolgáltatását a repülőtéren és a cég boltjaiban.
A Vodafone szeptemberben indított kísérleti vezeték nélküli internetszolgáltatást a Budapest Sportaréna területén. Győrben október óta működik ingyenes drótnélküli internetszolgáltatás a város közterületein. A hálózat üzemeltetésének költségét a városi önkormányzat állja.

Szóda

A Szóda kávézó és mulató tavaly május óta működik Budapesten a Wesselényi utca 18. szám alatt. A koncertek és táncestek mellett fotókiállítások, beszélgetős esték és csocsóasztalok is várják a vendégeket. A belépés ingyenes.

www.szoda.com
info: Kautezky Dávid, szoda@vnet.hu

HuWiCo

A HuWiCo (Hungarian Wireless Community) egy olyan nonprofit közösség, melynek célja, hogy a más országokban már igen széles körben elterjedt vezetéknélküli technológiákat ismertesse és népszerűsítse hazánkban. A hamarosan egyesületi formát öltő közösség tervei között szerepel olyan kis, helyi drótnélküli hálózatok kiépítése és működtetése az ország területén, melyet a környékbeli lakosok ingyenesen használhatnak.
www.huwico.hu
info: wiking@huwico.hu