Belépés

TámogatóinkIsmerkedés: NETGEAR 108Mbps WGT634U vezetéknélküli router

Az Access Point Kft. jóvoltából jutottunk hozzá a NETGEAR cég eléggé újnak számító termékehez, egy WGT634U típusú wireless routerhez. Ezt vesszük most jobban szemügyre:

A NETGEAR igen előkelő poziciót foglal el a wireless eszközgyártók eladási rangsorában, a Linksys és a D-link után harmadikként ő következik. Főleg az Egyesült Államokban népszerűek a cég termékei.

A router nagyon szép formatervezésű, nekem legalabbis nagyon bejön. Kicsi, szépen lekerekített, kellemes szürke színvilág, zölden világító ikonledek, 1 antenna. Még egy kis műanyag tartóállványt is kapunk hozzá, mely segítségével állítva is elhelyezhetjük, nem csak fektetve.

Az eszköz megnevezéséből sokmindenre rájöhetünk, leginkább a 108Mbps beszédes. Az Atheros chippel felszerelt eszközhöz ezzel a maximum elméleti sebességgel tudnak azok a kliensek csatlakozni, amik szintén támogatják ezt a technológiát. Ügyeljünk azonban, hogy ezek nem elfogadott szabvány szerinti megoldások, így nem minden gyártó eszköze hajlandó együttműködni egy másik gyártó eszközével ebben a módban!

Az "U" betű pedig az USB csatlakozás lehetőségét jelöli, mely segítségével USB winchestert, vagy flash drive-ot tudunk a routerhez csatlakoztatni. Ezzel tulajdonképpen egy háttértárolót eszközölhetünk a a routerhez, melyen adatokat tárolhatunk és oszthatunk meg azok számára akiknek akarjuk. Az adott felhasználók FTP-vel, vagy SAMBA-n keresztül tudják elérni a felcsatolt kötetet, olvasásra, vagy írásra.

Az eszköz konfigurációs felülete mondhatni normál kinézetű, igazából jól strukturáltan vannak különszedve az egyes lehetőségek, de megjelenésre mintha kb. egy 5 évvel ezelőtti weboldalt nézegetnénk :) Persze ez legyen a legkisebb gond!

Beállítás varázslóval itt is találkozhatunk, ő segít nekünk, hogy ne kelljen az összes menüt végigjárnunk, hogy mielőbb müködésre bírjuk a router-t. A legszükségesebb opciókon vezet végig, de szokás szerint most is azt ajánlom, hogy menjünk végig az összes beállításon. Az aktuális beállítások jelentéséről a jobb oldali frame-ben kapunk mindig kiterjedt információt eligazításképpen.

Az alapbeállításoknál találjuk a routerre vonatkozó információkat, itt tudunk IP címet állítani neki statikusan, vagy az ISP-től "igényelve", de tud PPPoE-t. és PPTP-t is. A MAC cím klónozást is itt végezhetjük, ezt kábelmodemesek vehetik igénybe sikerrel.

Setup menü:
A Wireless fül alatt az SSID-t állíthatjuk, valamint kiválaszthatjuk azt a régiót ahol tartózkodunk. Itt kapcsolhatjuk a 108Mbps módot is. Ennek kapcsán azt tapasztaltam, hogy 108Mbps módot akkor volt hajlandó vinni, ha "Only 108Mbps" módba kapcsoltam, ebben az esetben azonban csak olyan eszközzel kapcsolódhattam hozzá, ami tudta a 108Mbps sebességet. Egyéb esetekben kizárólag 54Mbps volt a kapcsolat sebessége. Ez minden bizonnyal annak a köztudott ténynek köszönhető, hogy amennyiben van a hálózatunkban mondjuk egy 11Mbps sebességű eszköz ami az access pointhoz kapcsolódik, akkor a kapcsolódott 54Mbps sebességü kliensek teljesítménye is drámaian lecsökken. Valószínűleg hasonló jelenség lépett fel itt is. A wireless biztonsági beállítások között megtaláljuk a WEP-et, valamint a WPA-PSK-t is. WPA nincs, RADIUS szervert sem tudunk megadni.

Content Filtering menü:
A tartalomszűrési lehetőségei kiterjedtek az eszköznek, tudunk tiltani szavak, és teljes URL-ek alapján, valamint előre definiál szolgáltatásokat. Ezek listája elég átfogó, de természetesen mi is adhatunk meg port és protokol szerint szabályokat. A tiltásokat időzíteni is tudjuk, így csak akkor lépnek érvénybe, amikor mi megadjuk nekik. A megadott szabályokat sértő eseményekről kiterjed log is készül, ezt akár email-ben is elküldethetjük magunknak! Az email-re vonatkozó opcióknál kapott helyet az idő konfigurálása is, ezt nem nagyon értettem miért ide tették, elég nehezen találja meg az ember.

Maintenance menü:
Ez alatt a menüpont találjuk azokat az általános dolgokat, amik már alapfelszereltségnek számítanak. Firmware upgrade (új firmware ellenőrzést az eszköz mindig végez - és szól ha talál -, de persze erről le lehet beszélni. Jelszómodosítás, konfiguráció mentése, gyári beállítások visszaállítása, csatlakoztatott USB eszköz állapot, router státusz és csatlakozott kliens adatokat is itt találunk.

Advanced menü:
Ez alatt a rész alatt engélyezhetjük a távoli konfigurálást, az UPnP-t, állíthatunk statikus route-okat, itt van a DynDNS kliens, DMZ leválasztás lehetősége, port forwarding, és MAC cím szűrés.

A router egyébként linux alapú, a firmware forráskódja (állítólag hiányos) GPL licensz alatt bárki által szabadon letölthető a gyáró honlapjáról.

Előnyök:

  • tetszetős külső
  • kiterjedt tartalomszűrés
  • USB csatlakozás
  • 108 Mbps sebesség
  • Hátrányok:

  • hosszú reboot
  • régi verziójú szerverek futnak
  • Az eszköz megvásárolható az AccessPoint Kft-nél, ajánlott végfelhasználói ára: 34.000 Ft + áfa