Belépés

TámogatóinkIsmerkedés: D-link DWL-7100AP

A D-link Magyarország bocsátotta rendelkezésünkre az AirPremier családba tartozó DWL-7100 típusú kétsávos vezetéknélküli access pointot, mely a Super AG technológiának köszönhetően 108Mbps sebességre képes mindkét módban (802.11a / 802.11g).

Mielőtt mélyebben belemennénk az eszköz képességeinek vizsgálatába, vessünk egy rövid pillantást a külsőségekre. Ha akarnánk sem tudnánk hosszasan elmerengeni az AP külsején, hisz úgy látszik a D-link nem nagyon akar elszakadni a már bevett formáktól és színektől. Ha már láttunk más D-link vezetéknélküli routert vagy access pointot, akkor a DWL-7100 sem hoz semmi újat, kivétel ez alól a két antennás megoldás. (Az antennák nem eltávolíthatóak!) Az eszköz dobozában egyébként a szokásos installálási útmutatót, az AP manager programot, egyéb dokumentációkat tartalmazó CD-t, és a falra szerelhetőséget segítő illesztőket találjuk meg.

Az áram alá helyezés után, némileg hosszú - kb. 1 perces - boot folyamat következik, ezután nyílik lehetőségünk a konfigurálásra. Az eszközt a 192.168.0.50-es címen érhetjük el egy böngészőből, bár mazochisták nekieshetnek telneten keresztül is! Erről majd később!Vezetékes és vezetéknélküli kapcsolaton keresztül is végezhetjük a beállításokat, utóbbi esetben az ESSID a "default".

A belépés után egy konfigurációs varázsló fogad bennünket, ahol a legfontosabb beállítások állítgatására van lehetőségünk. Ez megkönnyíti ugyan az eszköz mielőbbi használatba vételét, de lényeges opciók kerülhetnek figyelmünkün kívűl ezesetben. Személy szerint azt javaslom, hogy szánjunk pár percet a menük végigjárására, ha pedig ismeretlen opciók kerülnek a szemünk elé, akkor hívjuk segítségűl a minden menüben alul található, és igen kiterjedt "help"-et, mely segít nekünk eligazodni a kérdéses beállítások között.

Mint korábban említettem, az eszköz kétsávos, azaz egyszerre tud működni 802.11a (5Ghz), és 802.11b/g (2.4Ghz) módban, lehetővé téve ezzel az egyidejű kapcsolódást a különböző szabványt támogató klienseknek. A Wireless menüben a két módhoz tartozó alapbeállításokat állíthatjuk (SSID, SSID broadcast, channel).

A LAN menüben az eszköz IP címét változtathatjuk, DHCP-n (Dynamic Host Configuration Protocol) keresztül is oszthatunk neki, ha van a hálózatunkban DCHP szerver.

Az igazán érdes dolgok az Advanced menüpontban érhetőek el, itt találjuk a működési módokat, a teljesítményre és a biztonságra vonatkozó lehetőségeket.

Mode almenü:
Az AP különféle működési módokra vehető rá, bár 802.11a sávban csak access point módot ismer, 802.11b/g sávban azonban használhatjuk Pont-Pont, Pont-MultiPont bridge-ként, repeaterként és kliens módban.

 • Pont-Pont módban két vezetéknélküli hálózatot kapcsolhatunk össze - mondjuk egy utca két oldalán lévő irodákat -, ebben az esetben mindkét hálózat tagjai látják egymást
 • Pont-MultiPont kapcsolatnál több vezetéknélküli hálózatot kapcsolhatunk össze
 • Repeater módban az AP egy másik access point jeleit továbbítja, megnövelve ezzel a távoli AP hatósugarát
 • Kliens mód használatakor az eszköz vezetéknélküli kliensként operál
 • Performance almenü:
  Korábbi D-link termékeknél nem volt megszokott a kimenő teljesítmény szabályozásának a lehetősége, itt azonban felezhetjük (-3dB), negyedelhetjük (-6dB), vagy nyolcadolhatjuk (-9dB) a 63mW-os jelerősséget, ami szintén jóval magasabb az eddig a D-linktől megszokottaknál! Szintén itt van lehetőségünk bekapcsolni a "turbo" módot - ezzel érhetjük el az elméleti 108Mbps adatátviteli sebességet -, ezt azonban csak akkor használhatjuk sikeresen, ha a kliens oldali eszközök is támogatják! (Miután a különböző gyártók különféle technikákat használnak a sebesség növelésésre, ezért ajánlott hasonló gyártócég termékeit beszerezni a kompatibilítás miatt!)

  A Filter menüben állíthatjuk a MAC cím szerinti szűrést - melyel a kliensek kapcsolódását szbályozhatjuk -, itt tudjuk engedélyezni a WLAN és LAN átjárhatóságot, valamint, hogy a wireless kliensek láthassák e egymást.

  A DWL-7100 természetesen ismeri a WPA-t, a WPA-PSK-t és a jó öreg WEP titkosítást is, ezeket külön-külön is tudjuk szabályozni az eltérő sávokban (802.11a / 802.11g).

  Lehetőségünk van terheléselosztás (load-balancing) beállítására is - azaz csak adott számú kliens kapcsolódhat, ha többen akarnak, akkor átirányítódnak egy másik eszközre -, a terheléselosztásban résztvevő eszköznek/eszközöknek azonban szintén DWL-7100 típusúnak kell lenni!

  A további lehetőségek szinte már alapkövetelménynek számítanak az ilyen eszközöknél, ezekre nem is térek ki bővebben. Természetesen van beépített DHCP szerver statikus IP cím hozzárendeléssel, konfigurációs opciók file-ba mentése, kiterjedt statisztika a vezetéknélküli forgalomról, gyári beállítások visszaállítása, firmware frissítés és egyebek.

  Az írás elején említettem a telneten keresztüli konfigurálás lehetőségét. Ahogy néztem szinte minden állítható ezen a módon, sőt az SNMP beállítások szintén innen érhetőek csak el. A dobozban található CD tartalmaz egy AP manager nevű programot, ennek a segítségével hasonlóan tudjuk konfigurálni az AP-t, mintha egy böngészőből csinálnánk. (Sajnos a program csak windows alatt fut.)

  Előnyök:

 • akár 108Mbps sebesség
 • kétsávos (802.11a / 802.11g)
 • többféle működési mód (Pont-Pont, Pont-Multipont, Repeater, Kliens)
 • SNMP
 • Hátrányok:

 • egyszerű külső
 • lassú restart
 • távoli loggolás hiánya
 •