Belépés

TámogatóinkForró a nyugati part

Mike Outmesguine gondolt egy nagyot, és áprilisban újra nekivágott a Frank Keeney által 2001-ben már jól "kitaposott" útnak, Los Angeles-ből San Francisco-ba. 800 mérföld színtiszta wardriving.

Összepakolta a felszerelését, Toyota 4Runner autójának szivargyújtóra csatlakoztatta Sony Vaio laptoját, a tetőre helyezte 5dBi nyereségű MobilMark körsugáró antennáját, nyakába akasztotta DeLorme Earthmate GPS vevőkészülékét, majd a gázra lépett. Utazásának eredményei őt magát is meglepték.

Az idei túra számadatai szépen tükrözik a WiFi technológia rohamos elterjedését. A 2001-es 'Vacation Wardriving'-nak nevezett körút (ugyanezen az útvonalon) alkalmával, mindössze 100 vezetéknélküli hálózatot sikerült felderíteni, 2002-ben ez a szám már 500 körül volt, az idén pedig csaknem 3600 WiFi pont került a térképre.

Outmesguine természetesen figyelmet fordított a talált hálózatok biztonsági beállításaira is. Az eredmények itt is magukért beszélnek, bár meglepőnek nem mondhatóak, hisz a világ többi tájáról érkező statisztikák nagyjából hasonló képet tárnak a szemünk elé. Ezek szerint pedig, a vezetéknélküli hálózatok háromnegyede semmiféle titkosítást nem használ.

Hasonló volt a helyzet az adatgyűjtés területén is, a felfedezett hálózatok 65%-a nem használt titkosítást. A többi WEP-et vagy WPA-t, elenyésző százalékuk pedig valamilyen más módszert alkalmazott az adatforgalom biztonságos utaztatására (pl. VPN).

A felmérésből az is kiderül, hogy számottevő része a felhasználóknak még arra sem veszi a fáradságot, hogy a gyári alapbeállításokon változtasson. A hálózatok 38%-nál legalábbis ezt jelezte a Kismet , amit a vizsgálathoz használtak.

Bár idehaza még nem igazán készültek ennyire átfogó vizsgálatok a témában, gyanítható, hogy itt sem lennének túlzottan megnyugtatóak az eredmények. Elrettentő példaként valószínűleg nem szolgálnak a fent említett számok, mindenesetre nem árt ha időt fordítunk a vezetéknélküli hálózatunk biztonságosabbá tételére. Nagyon sok kellemetlenségtől kimélhetjük meg magunkat, cégünket.

A HuWiCo próbálja kiemelten kezelni a vezetéknélküli hálózatok biztonságával foglalkozó témákat, az oldalon több hasznos dokumentumot is fellelhettek, melyek segítségetekre lehetnek. Kiindulásképpen kezdhetitek itt . Ha pedig bármilyen kérdésetek van, akkor hajrá! Van fórumunk, levlistánk, IRC csatornánk, ahol megpróbálunk segíteni.