Belépés

TámogatóinkProfi hálózat helyszínfelmérő szoftverekkel

A saját otthoni vagy céges vezetéknélküli hálózatok tervezésénél igencsak hasznos eszközök a “site survey” vagyis helyszínfelmérő szoftverek. Ezekkel pontosan bemérhető a kihelyezendő access point hatósugara, az általa lefedett terület nagysága, a zajszint és egyéb tényezők.

Egy-két iroda nagyságú terület, illetve kisebb otthoni wireless hálózat tervezésében talán elégségesneknek bizonyulnak a wireless hálózati kártyákhoz kapott egyszerű kis segédprogramok. Ezek mutatják a rádiós jel erősségét, a link minőségét és az adott helyen a kapcsolódási sebességet.

Nagyobb kiterjedésű, bonyolult elosztású, illetve többszintes irodáknál, házaknál, valamint kültéri egységeknél azonban ezek a kis eszközök már kevésnek bizonyulhatnak, és célszoftverre lesz szükségünk. Szintén nagy segítségünkre lehetnek ezek az eszközök, ha több access point beüzemelését tervezzük.

Helyszínfelmérő szoftverekből az utóbbi időben egyre több bukkant fel a piacon, az egyetlen hátrányuk, hogy elég húzós az áruk (~2000 dollár), gyanítom, hogy idehaza kevés magánszemély vásárolna belőlük.

A szoftverek eléggé egyformán működnek, általában egy helyrajz vagy térkép alapján dolgoznak. Ennek formátuma sokféle lehet, az egyszerű .jpg vagy .gif formátumtól, a különféle CAD-alkalmazások fájltípusain keresztül, a különféle 3D-s megjelenítést biztosító képekig. A térkép beillesztése után be kell jelölnünk azokat a pontokat, ahol a terveink szerint az access pointok lennének, majd a programot futtató laptoppal a kezünkben elkezdhetjük a mérést. Az AP-kat természetesen valóban ki kell helyezni, és működniük kell a mérés idején.

Mérés közben fel-alá sétálgathatunk, és közben különféle úgynevezett jelzőpontokat helyezhetünk el azon az útvonalon ahol jártunk. Lehetőség van arra is, hogy nem adjuk meg manuálisan az AP-kat, hanem teljesen rábizzuk magunkat a programra, hogy automatikusan térképezze fel őket.

A mérés általában lehet passzív vagy aktív, attól függően, hogy a program csak figyel, és gyűjti az adatokat (jelerősség, linkminőség), vagy csatlakozni is próbál az access pointokhoz, mintegy valós idejű müködést szimulálva. Információkat kapunk a csomagvesztésről, sebességről, újraküldött csomagokról.

Sétánk végeztével nincs más dolgunk, mint kielemezni a begyűjtött információkat. Az adatok feldolgozására és megjelenítésére több szempont alapján van lehetőségünk, a színkódolt grafikonok pedig igazán könnyen áttekinthetőek és értelmezhetőek.

Többek között az alábbi információkat nyerhetjük ki a programokból:

- jelerősség megjelenítése az adott területen
- interferencia viszonyok
- jel/zaj viszony (SNR)
- "legerősebb" access point
- átfedésben lévő access pointok
- optimális access point elhelyezés
- sebességi fokozatok megjelenítése a különböző helyeken

A programok nagyjából hasonló információkat szolgáltatnak számunkra, lényegi különbségek szerintem nincsenek. Igazából csak a megjelenésük, az egyéb plusz kiegészítők (pl. WiFi kalkulátor), valamint a rájuk épülő egyéb szoftverek tekintetében térnek el egymástól.

Ha valaki kedvet kapott, és ki szeretne próbálni egy helyszínfelmérő programot, akkor én a következőket tudom javasolni. A finn EkaHau cég EkaHau Site Survey terméke nagyon barátságos és könnyen kezelhető alkalmazás, de ami még fontosabb, hogy van belőle 14 napos kipróbálható verzió. Érdemes egy pillantást vetni a támogatott wireless kártyák listájára, mert a program elég kényes, nem minden hardvereszközön hajlandó elindulni és működni. Elérhető itt: EkaHau Site Survey

Szintén impozáns program a bizonyára sokak által ismert AirMagnet nevű cég AirMagnet Surveyor produktuma. Sajnos ebből nincs kipróbálható verzió, illetve van, de ebben csak előre felvitt adatokkal dolgozhatunk, nézegethetjük őket. Mindenesetre erre is megéri egy pillantást vetni. AirMagnet Surveyor .

Hasonló program még a VisiWave Site Survey is, érdemes megnézni a site-jukon elérhető flash alapú bemutatót. Letölthető változatot sajnos nem találtam belőle.