Belépés

TámogatóinkLinksys WRT54G buherálás

Egy korábbi írásunkban már nagyjából bemutattuk, hogy mit is tud ez az eszköz. Akkor szót ejtettünk a különféle "hackel-t" firmware-ekről is, melyekkel lecserélhetjük a Linksys által "beégetettet". Ezeknek a nem hivatalos firmware-eknek a használatával számos plussz és hasznos funkcióhoz juthatunk - a garancia elvesztésének kockázata mellett -, melyet a gyártó kihagyott az eszközéből.

A nem Linksys által kiadott firmware-ek közül azt hiszem minden megnyugvással mondhatom, hogy a Sveasoft-os James Ewing által készítettek voltak a legjobbak. Számtalan verzió jelent meg ezekből, James tényleg rengeteg energiát fordított az egész projektre. Sajnos a sok FUD (fear, uncertainty, and doubt, azaz félelem, bizonytalanság, kétség), és támadás után úgy döntött, hogy befejezi az általa készített firmware-eknek és ezek forrásának a nyilvános elérhetőségét. Továbbra is dolgozik azonban, de az általa kibocsátott új firmware-ekért 20 dollárt kell fizetnünk. Ezért az összegért 1 éven keresztül megkapjuk az összes kiadott verziót, illetve online támogatást is hozzájuk. (A régi firmware-ek továbbra is publikusan elérhetőek maradtak ( ftp.sveasoft.com/pub ) ).

Néhány hasznos tulajdonság, amelyek a Sveasoft jóvoltábol elérhetővé váltak a routeren:

- WDS (Wireless Distribution System)
- SSH szerver (dropbear)
- Telnet
- Transmit Power erősségének szabályozása
- Távoli loggolás
- PPTP (szerver, kliens)
- NTP
- Sávszélesség menedzsment (wondershaper)
- Iproute2
- Bővített busybox parancsok (hexdump, wget, dd, sed, uptime stb.)
- Kliens mód lehetősége

www.sveasoft.com
www.sveasoft.com/modules/phpBB2/index.php

Várható volt, hogy a továbbra is publikusan elérhető régebbi Sveasoft-os forrásokat alapul véve, több különálló projekt is születik majd, melyek új tulajdonságokkal ruházzák fel a már amúgy sem kis tudású AP-t. Ezeknek a kezdeményezéseknek az egyik legígéretesebb tagja, a Portless Network EWRT elnevezésű fejlesztése, mely az oly régóta áhított NoCat-et teszi elérhetővé a WRT54G-n. Ugyan a Rob Flickenger (Wireless Hacks, Linux Server Hacks, Bulding Wireless Community Networks című könyvek szerzője) által írt azonosítási rendszer már korábban is futott az eszközön, de az új verziókra már bajos volt feltenni, és nem is müködött tökéletesen. Ráadásul miután nem a firmware része volt, így minden újraindítás után vissza kellett telepíteni. Ezen javítottak most a Porless-es fejlesztők. Az általuk készített firmware-ben egyébként szintén megtalálhatóak a fentebb említett lehetőségek.

www.portless.net/ewrt

Számos firmware átiratott találunk még a h.vu.wifi-box.net weboldalon is, ezzel azonban nincsenek tapasztalataim, de számomra úgy tűnik, hogy tudásban alulmaradnak az említett másik két fejlesztéssel szemben.

Mindenképpen említést érdemel a már elég régóta futó OpenWRT projekt, mely tulajdonképpen egy minimál Linux disztribúció. A firmware csak a legszűkségesebb dolgokat tartalmazza, a többi program és kiegészítés pedig igény szerint telepíthető a beépített ipkg csomagkezelő segítségével.

Bővebben itt:
openwrt.ksilebo.net

Firmware frissítéshez néhány gyakorlati jótanács:
- NE frissíts firmware-t wireless linken keresztül, kösd össze az AP-d a számítógépeddel egy UTP kábel segítségével az upgrade idejére!
- A frissítés sikerességének visszajelzése után indítsd újra az AP-t a reset gomb legalább 30 másodperces folyamatos nyomvatartásával!! (a gyárilag megadott 10 másodperces érték nem mindig elegendő)
- Ha már felment egy módosított firmware, akkor első dolgunk legyen, hogy az 'Administration' menűben bekapcsoljuk a boot_wait opciót!! Ez kifejezetten jól jön abban az esetben, ha beüt a baj, és hibás firmware-t töltöttünk fel, vagy valami okból kifolyólag kedvenc eszközünk nem ad életjelet magáról. Annyiben ez az opció él, akkor a WRT54G 5 másodpercet vár mielőtt bootnál behúzná a firmware-t, így ezalatt íz idő alatt lehetőségünk van egy újat flashelni rá, azaz felülirni egy eredeti és működő verzióval a hibásat.
- A firmware cserét mindenki saját felelősségére végezze, az esetleges hibákért senki nem vállalja felelősséget ! :)

A végére pedig jöjjön egy kis hardware bütykölés. Az alábbi link alatt információkat találhatunk arról, hogyan lehet 2 soros portot beépíteni az eszközbe.

Jó "barkácsolást"! :)

mosquito