Belépés

TámogatóinkAz Intel megáll a Kínai határnál

Az Intel és a Broadcom május végén befejezi vezetéknélküli eszközeinek forgalmazásást a Kínai Népköztársaságban.

De vajon minek is köszönhető ez?
A Kínai kormány tavalyi döntésének értelmében minden vezetéknélküli eszköznek, amit 2004 június elseje után az országukban eladásra szánnak, támogatnia kell az általuk megalkotott új szabványt. A WAPI (WLAN Authentication and Privacy Infrastructure) elnevezésű protokol hasonló mint az IEEE által alkotott és a legtöbb országban használt 802.11 szabvány, viszont kiegészítésként teljesen új biztonsági megoldásokat implementáltak bele, melyek egyáltalán nem kompatibilisek a most használt WEP (Wired Equivalent Privacy) és WPA (Wireless Protected Access) eljárásokkal. A WAPI pontos ismertetését nem tárták a nagy nyilvánosság elé, Kínában is csak néhány vállalat kapta meg a licenszét. Azoknak a külföldi gyártóknak pedig akik szeretnék eszközeikben megvalósítani - biztosítva azok életképességét a kommunista ország óriási piacán -, ezen cégekkel kell kooperálniuk.

Az Intel szóvivőjének elmondása szerint cégének - melynek egyébként az Egyesült Államok után Kína a legnagyobb felvevőpiaca -, nem sikerült még megtalálni a legkielégítőbb utat, hogy integrálják az új megoldást a jelenlegi Wi-Fi chipekbe. Ennek következtében májustól nem szállítanak Wi-Fi eszközöket az országba, mert azok forgalmazása illegális lenne. Az Intel továbbra is együttmüködik a Kínai cégekkel - mint ahogy eddig is tette -, de jelen pillanatban nem akarnak jóslatokba bocsátkozni, hogy mikor és hogyan fognak elkészülni egy olyan megoldással, mely azt minőséget nyújtaná a felhasználók számára amit azt tőlük megszokhattak.

Sajnos a Kínaiak nagyon kevés információt szolgáltatnak a gyártók számára az új technológiával kapcsolatban, ennek hiányában pedig lassú és nehéz előrelépni. Ráadásul az WAPI jóval erősebb processzor teljesítményt, és több memóriát is igényel az eddigieknél. Mindezek az akadályok pedig azt eredményezték összeségében, hogy a kitűzött június elsejei határidőre (az eredeti 2003 december 1. volt) az emlitett cégek nem fognak elkészülni a WAPI képes chipekkel.

A bejelentés egyébként egy héttel követi a Bush kormány azon levelét, melyben igyekeznek rábirni a Kínai kormányt, hogy álljon el a fentiekben ismertetett tervétől. Ugy látszik egyelőre ez a meggyőzés nem sok sikert hozott. Elemzők szerint egyébként ez csak a kezdet, és Kína a későbbiekben más saját szabványokkal is előhozakodik majd, teljesen inkonzisztenssé téve ezzel a IT piacot.