Belépés

TámogatóinkHuWiCo teszt: Apple Airport Express

Airport Express tesztAirport Express teszt

Hungarian Wireless CommunityAirport Express

Haznkban - valsznleg relatve magas ruk miatt - kevesen hasznlnak Apple termkeket, legyen az notebook, asztali szmtgp vagy vezetknlkli hlzati eszkz. Nem szabad azonban figyelmen kvl hagynunk, hogy az Apple folyamatos innovcija komoly szerepet jtszott s jtszik a drtnlkli technolgik elterjedsben s jvjnek kialaktsban is; ennek legjabb bizonytka az Airport Express, amelyet azta szmos msik gyrt koppintott le tbb-kevesebb sikerrel. Az Almrium munkatrsai voltak olyan kedvesek, s nhny napra a HuWiCo kicsiny, de annl lelkesebb tesztelcsapata rendelkezsre bocsjtottak egyet a nemrg bemutatott eszkzbl; ksznet rte.

Figure 1: Airport Express
\includegraphics{pics/airport_express_6}


Klcsn

Ez az, amit nagyon rviden el lehet intzni: az eszkz zig-vrig Apple, pont. Ugyanabbl a kellemes tapints, strapabr anyagbl kszlt, mint az iBook bortsa. A krts is a megszokott minsg: egy Apple termk birtokbavtele a kicsomagolsnl elkezddik (akinek van iPodja, annak valsznleg nem kell elmagyarzni hogy is rtem ezt). A dobozban nem sok minden van: maga az access point, egy CD s nmi dokumentci. Ahogy azt az Apple tbbi termknl - de akr a kapcsold szoftvereknl is - megszokhattuk, minden puritn, mgis szemet gynyrkdtetek a letisztult formk, valahogy minden kzrell s az els pillanattl kezdve termszetes - aki sohasem hasznlta, el se tudja kpzelni pldul azt, hogy egy egygombos egrrel hogyan lehet dolgozni; nos, mindenki prblja ki s lepdjn meg:)

Az eszkz mretei 94.01mm x 75.00mm x 28.5mm, slya 189 gramm - gyakorlatilag zsebben elfr, nem sokkal nagyobb mint egy Apple notebook tlt. Egy USB, egy Ethernet s egy sztere mini jack dugt tallunk rajta, valamint egy hardware reset gomb szolgl a belltsok trlsre.

Figure 2: arnyok
\includegraphics{pics/airport_express_5}


Teljesrtk bzislloms a zsebben

Az Airport Expressbe annyi mindent sikerlt belesrteni, hogy azt brmely SOHO access point megirigyelhetn. Rnzsre soknak tnhet a cmkjn szerepl r, azonban ezrt cserbe nyjt is valamit: a biztonsg megszllottjai a WPA (Wi-Fi Protected Access), a 40 s 128 bites WEP s a MAC cm szrs kzl vlaszthatnak. Teljestmnyszintje nem llthat, de a fix 15 dBm (krlbell 32 mW) egy tlagos csaldi hzat szpen lefed. A 802.11 szabvnycsaldbl a g-t hasznlja, b-s kliens esetn viszont a sebessg termszetesen 11 Mbps-re cskken.

Egy nagy csalds rt a teszt sorn: az Apple ltal sokat emlegetett ``extend your wireless network'' funkci, azaz a WDS csak Airport Extreme vagy msik Express access pointtal mkdik egytt - aprop, a WPA s a WDS egytt nem hasznlhat (ez utbbi technikai akadlyok miatt nem lehetsges ms AP-k esetn sem). Megfelel Apple access point hjn maradt a kliens md.

Figure 3: a WDS csak msik Apple eszkzzel mkdik
\includegraphics{pics/airport_express_2}


zembehelyezs

A dobozban lv CD-n talljuk az Airport Express Assistant segdprogramot, amellyel minden, az eszkzzel kapcsolatos bellts elvgezhet. Indts utn kivlaszthatjuk, hogy meglv Airport Express hlzatunkat szeretnnk belltani, vagy egy j eszkzt konfigurlnnk be. A hattvolsgon bell tallhat AE bzisllomsokat a rendezvous segtsgvel automatikusan detektlja, s felajnlja konfigurlsi lehetsgket. Meglv vezetknlkli hlzathoz a termk mint egyszer kliens csatlakozhat, vagy Aiport Extreme illetve msik Express esetn lehetsges a meglv hlzat kiterjesztse rdis ton (WDS). A piciny berendezs szlessv vezetkes (DSL vagy kbeles) internetelrsnket is kpes megosztani NAT segtsgvel, az Ethernet interfsz ilyenkor WAN portknt funkcionl.

Figure 4: belltsok
\includegraphics{pics/airport_express_1}


Az Airport Express teht hasznlhat egyszer access pointknt, mint bridge vezetkes s drtnlkli klienseink kztt, vagy netkapcsolatunk megosztsra, st, mindezt kis mretbl add mobilitsa teszi igazn egyediv: brmikor zsebrevghatjuk s a megfelel helyen pillanatok alatt drtnlkli hlzatot hozhatunk ltre. Ezzel azonban az Apple mrnkei nem elgedtek meg. Az igazn tt jdonsg az Airtunes.

Zene vezetk nlkl - Airtunes

A felletes szemllnek elszr taln az USB aljzat tnik fel. Ilyen portot mr korbban is tettek egyes gyrtk vezetknlkli eszkzeikre, elssorban a nyomtats megknnytsnek cljbl, itt is hasonl funkcit szolgl: Mac vagy PC kliens esetn az opercis rendszer ltal tmogatott nyomtatkat wifin keresztl is hasznlhatjuk. Azonban ezen kvl az Airport Expressen szernyen egy mini jack dug is meghzdik: a bzislloms analg vagy digitlis hangrendszert is kpes meghajtani. A kulcs az Apple - PC-s krkben is - taln legnpszerbb szoftvernek, az iTunesnak egy j funkcija, az Airtunes.

Az Airtunes az eddigi Apple termkekre pl: vegyk az Airport vagy Airport Extreme technolgit, a nagyszer (s tegyk hozz, a hozz kapcsold szolgltatsok rvn zletileg is telitallat) iTunest, a rendezvous protokollt s az j Airport Expresst; az eredmny az Airtunes. A rendezvous rvn a kliensek rgtn megtalljk a vezetknlkli zenestreamet fogadni ksz mini AP-t, az iTunesban pedig alul megjelenik az j bzislloms neve egy legrdl menben. Kivlasztva kedvenc zenink ezentl az Airport Expresshez csatlakoztatott hangrendszernkn szlnak (a detektlshoz s lejtszshoz termszetesen az kell, hogy laptopunk vagy asztali gpnk ugyanazon a wifi hlzaton legyen, mint az Airport Express).

Figure 5: AirTunes
\includegraphics{pics/airport_express_3}


Aki rendelkezik a megfelel anyagi httrrel, az akr tbbet is beszerezhet az eszkzbl, feloldva a dilemmt, nevezetesen hogy a hz melyik helyisgbe teleptse a rendszert. n szvem szerint a nappaliba, a konyhba, a frdszobba s az erklyre is tennk belle:)

Halljuk

A teszt sorn a belltsok (miutn rjttem hogy a WDS sem j reg WRT54G-nkkel, sem Netgear bzisunkkal - legnagyobb bnatomra - nem fog mkdni) krlbell kt percet vettek ignybe. Miutn a mini-AP kliensknt kapcsoldott meglv otthoni vezetknlkli hlzatunkhoz, az iTunesban rgtn megjelent a lehetsg, hogy a zent az Airport Expressre - s azon keresztl a hifi berendezsre - kldjem. A hangminsg kifogstalan volt, a lejtszs nem akadt. A hlzaton mindekzben hrom-ngy msik gp dolgozott (letltsek, bngszs, levelezs s ssh ment jpr szlon). Az eszkz nhny msodperc alatt felll, instabilitst (fagyst, jraindulst) nem tapasztaltam.

Figure 6: akciban
\includegraphics{pics/airport_express_4}


rtkels

Elnyk:
  • mobil, knnyen hordozhat
  • kompakt, strapabr kivitel
  • analg s digitlis hangkimenet
  • knny konfigurci akr laikus felhasznlk esetn is
  • WPA, WDS ismerete


Htrnyok:
  • WDS-t csak msik Apple eszkzzel tmogatja
  • csak iTunes-szal mkdik egytt
  • zrt protokoll (br alakul egy nylt forrs implementci is)


Az eszkz megvsrolhat az Almriumban, az ajnlott vgfelhasznli r brutt 46875 Ft.