Belépés

TámogatóinkHotspot hogyan

Az elmélet
Lássuk, mi történik, ha beülünk WiFi kártyával felszerelt laptopunkkal egy ``WiFi-képes'' (pl a HuWiCo hotspotok egyikében) kávézóba: kinyitjuk gépünket, bekapcsoljuk, majd miután az operációs rendszer készen áll, bekapcsoljuk WiFi kártyánkat (esetleg ha be van építve a gépbe, akkor aktiváljuk azt). A kártya belehallgat a rádiócsatornába és figyel. Ha a közelben található korlátozások nélkül elérhető AP, akkor az meghatározott időnként ``kihirdeti'', hogy itt vezeték nélküli hálózat van, lehet hozzá csatlakozni. A kártyánk észreveszi ezt és jelzi, hogy szeretne kapcsolódni. Az AP visszajelez neki és kérhet hitelesítést. Ha ez megtörtént, akkor teljes jogú felhasználója lesz az ottani WiFi hálózatnak és hozzáférhet az AP által megosztott internet-kapcsolathoz: A kártya megkapja az AP-től a szükséges információkat (IP cím, alhálózati maszk, átjáró, DNS szerver, stb.), így ezek után már eléri az internetet. Ezután szabadon böngészhetünk, leveleket olvashatunk, mintha az otthoni gépünk előtt ülnénk és interneteznénk.

A gyakorlat

Lássuk, hogy zajlik ez a gyakorlatban:

Windows XP:

Feltételezzük a leggyakoribb esetet. Az operációs rendszer automatikusan csatlakozik a legerősebb jelszinttel rendelkező nyitott hálózatra, megkapja a szükséges beállításokat az AP-tól és internetezhet kedvére.
Lehetséges hibaforrások:
-Nem csatlakozik fel a hálózatra automatikusan A ``Hálózati kártya tulajdonságai'' pont alatt a vezetéknélküli hálózatok fület kiválasztva beállíthatjuk, hogy a Windows mit kezdjen a talált hálózatokkal, melyiket kezelje nagyobb prioritással. Ha ez sem segít, valószínűleg nem publikus a hotspot vagy túl gyenge a jel.

-Felcsatlakozik, de nem kap IP címet Ugyancsak a hálózati kártya tulajdonságainál válasszuk ki a TCP/IP beállításokat, és állítsuk automatikus IP illetve DNS cím kérésre a kártyánkat. Ha ezek után sem kap ip címet, adjuk ki parancssorban az 'ipconfig /renew' parancsot. Ha ezek után sem kapunk IP címet lehet, hogy gyenge a jel (meghibásodnak a csomagok), vagy az adott hotspot valami hiba folytán nem üzemel megfelelően.

Linux:

Linux alatt a beállítás legegyszerűbben a wireless-tools nevű csomag segítségével történhet meg. Ebben az esetben is feltételezzük azt, hogy kernelünk támogatja a kártyát, és az készen áll a használatra.
Elérhető hálózatok kilistázása: iwlist scan Csatlakozás a hálózatra, amennyiben az nem történt meg automatikusan: iwconfig eth1 essid "halozat_neve" IP cím kérés: dhclient eth1 Figyelem: eth1 helyett azt a hálózati eszközt kell használni, amin keresztül az iwlist scan parancs megtalálta az elérni kívánt hálózatot.