Belépés

TámogatóinkAz Aruba építi a Microsoft hatalmas Wi-Fi hálózatát

Valószinűleg a létező eddig legnagyobb Wi-Fi hálózatot építi az Aruba Networks a Microsoft részére. Az Aruba ezzel ismét egy nagy nevet tudhat a magáénak, a már így sem gyenge referenciák mellé. Az eBay, a Yahoo, és a Google is az ő rendszerüket használja ugyanis.

A dolog érdekessége, hogy a Microsoft korábbi Wi-Fi rendszerét az a Cisco építette, aki kb. 1 évvel korábban megpróbálta felvásárolni az Aruba-t, de az visszalépett az akvíziciótól akkor. Helyette az Airespace-t vásárolták fel pár hónappal később.

Az Aruba és az Airespace is speciális szereplői a WLAN piacnak, hisz ők a centralizált Wi-Fi hálózati menedzsment felé mentek el, ami azt jelenti, hogy a hálózatot úgynevezett "thin" AP-k alkotják, melyek egy okos hálózati switchre vannak csatlakoztatva, ez pedig elvégzi az összes koordinálási, authentikációs és egyéb feladatot az AP-k helyett, illetve azok számára. Egy akkora kiterjedésű Wi-Fi hálózatnál mint a Microsoft-é, erre szükség is van, hisz mintegy 60 országban, több mint 25.000 embernek nyújtják a szolgáltatást, csaknem 5.000 AP-val.

(Az Aruba switch-ekre 512 kliens AP csatlakoztatható, ellenben a Cisco kínálta switch-ek 36 kliensével szemben. Ez azt jelenti, hogy a hálózathoz jóval kevesebb Aruba switch-et kell vásárolni mint Cisco-ból kellene.)

A Cisco helyében én kicsit kényelmetlenül érezném magam, hisz egy ilyen üzletet elbukni nagy hiba.Valahogy az Airespace-es felvásárlás sem úgy sült el ahogy gondolták, ráadásul az Aruba és a szintén jelentős piaci szereplő, a Trapeze Networks is előrukkolták már olyan nyilt alternatív megoldásokkal, melyek lehetővé teszi, hogy a nem általuk készített SOHO AP-k is képesek együttmüködni az intelligens switch-eikkel. Tehát egy már meglévő infrastruktúrában nem kell a már meglévő AP-kat cserélni, elég az okos switch-eket megvenni.