Belépés

TámogatóinkWiTopia.Net - SecureMyWiFi RADIUS szolgáltatás

[JAVÍTVA] - Sajnálatos módon a cikk félrevezető információkat tartalmazott a RADIUS szolgáltatás működésével kapcsolatban ! A hibákat kijavítottuk és ezúton szeretnénk elnézést kérni a kellemetlenségért ! -- HuWiCo (Radiohead)

A WiTopia.Net - a Full Mesh Networks cég leányvállalata - megkezdte SecureMyWiFi elnevezésű RADIUS szolgáltatását az Interneten. Mit is takar ez ? Rövid ismertető itt, a Huwico weboldalán...[ismertető]

A SecureMyWiFi egy Interneten elérhető RADIUS (Remote Authentication Dial-In User Service) szolgáltatás. Mit is takar ez ?
A széles körben elterjedt WEP és WPA titkostási eljárások nem igazán biztosítanak megfelelő védelmet a WLAN-ok számára - ez persze nem azt jelenti, hogy teljesen használhatatlanok! Egy otthoni hálózat biztonságosabbá tételéhez kiváló kiinduálsi alap a WEP használata. A WPA-PSK (Pre-Shared-Key) megoldás - mely olyan része a WPA szabványnak, mely előre tárolt kulcs vagy jelszó segítségével nyújt hozzáférést a vezetéknélküli hálózathoz - pedig már kellő védelmet nyújthat otthoni WLAN-unk számára.
Céges környezetben azonban a fokozott biztonság elérése érdekében az úgynevezett WPA-Enterprise vagy másnéven WPA-RADIUS használata ajánlott. A RADIUS lényege, hogy a felhasználó szokásos módon kapcsolódik az accesspointhoz (továbbiakban AP), de mielőtt megtörténne a kapcsolódás az AP egy felhasználói név/jelszó párost kér a felhasználótól. Miután ezt megadta egy távoli szerveren (RADIUS szerver) található adatbázisban az AP megnézi, hogy a felhasználó szerepel-e ? Ha a felhasználói név/jelszó páros helyes, vagyis az autentikációs folyamat rendben lezajlik a kapcsolódás megtörténik a WLAN-hoz. Persze a valóságban ennél jóval bonyolultabb a folyamat; aki szeretne többet megtudni erről a témáról, az a Linuxvilág magazin május-júniusi számaiban részletesen is olvashat cikkeket a RADIUS-ról.
Visszatérve a SecureMyWiFi-hez ! A szolgáltatás lényege, hogy nem kell üzemeltessünk amúgy is bonyolult beállításokat követelő RADIUS szervert (pl.: FreeRADIUS) hanem némi pénzösszeg fejében ezt elvégzi helyettünk a SecureMyWiFi ! Mégpedig úgy, hogy a szolgáltatás weboldalán egy regisztrációs folyamaton keresztül kapunk egy felhasználói név/jelszó párost és egy biztonságosan beállított RADIUS szerver IP címet (vagy domain nevet) melyet aztán egy WiFi-s routernek vagy AP-nak megadva működik is RADIUS szolgáltatásunk.
A szolgáltatás ára meglepően alacsony ! Az alap szolgáltatás éves díja 29$ mely 1db AP + 5db hozzá kapcsolódó felhasználó "biztonságosabbá tételét" tartalmazza. További AP-k 10$-os áron, felhasználók (max. 25) pedig 1$-os plusz költséggel adhatók a rendszerhez.
Sajnos jelenleg kevés eszközt támogat a szolgáltatás, de az ígéretek szerint hamarosan a cég közzétesz egy listát, mely részletesen tartalmazza majd a támogatott eszközök pontos típusait. A dokumentáció szerint minden WPA/WPA2-Enetrprise - vagy Enterprise helyett RADIUS - jelzésű eszközt támogat a rendszer. Azt hogy saját eszközünk támogatja-e ezt a funkciót erről a wifialliance.org weboldalon győződhetünk meg - szerencsére nagy kedvencünk a Linksys WRT54G is ezek között van, tehát bátran próbálkozhatunk RADIUS beüzemelésével is ezen a típuson !
További információkért és a szolgáltatás megrendeléséért klikk az alábbi linkekre!

Forrás: [www.wi-fiplanet.com]
Link(s):
SecureMyWiFi hivatalos weboldal
SecureMyWiFi By Joseph Moran
FreeRADIUS hivatalos weboldal
A WPA/WPA2-Enterprise funkciót támogató eszközök listája
Linuxvilág hivatalos weboldal

[Radiohead - Hanga Csaba]
HuWiCo - ((.Káloz Wireless.))