Belépés

TámogatóinkWireless piacfelmérés - Infonetics 2005 Q1

Az Infonetics amerikai piackutató cég felmérést készített a vezeték nélküli LAN eszközök eladásáról. A tanulmány részletei itt, a Huwico weboldalán olvashatók...[fordítás]

Az Infonetics cég elemzéséből többek közt az is kiderül, hogy a vezeték nélküli eszközök eladásából származó bevételek növekvő tendenciát mutatnak a kiélezett piaci verseny ellenére. A cég jelentése szerint a WLAN eszközök eladásai 9%-al és az ezekből származó bevételek 20%-al növekedtek 2005 első negyedévében. A rekordbevételek mellett az eszközöket előállító cégek rangsorában is változás következett be. Az első helyen a helyzet nem változott, a Cisco megtartotta vezető helyét, mely 17%-os piaci részesedést jelent (negyedszer zárt 100 millió dolláros plussz bevétellel). Az otthoni (SOHO) eszközök eladásában viszont a rangsor megváltozott ! Itt a Cisco leányvállalata a Cisco-Linksys (aki többek közt a WRT54G/GS modelleket is gyártja - a fordító) kiszorította az ezidáig piacvezető D-Link-et. Ez által a piac ezen részéből származó bevételek aránya a teljes piachoz képest eltolódott - utolsó negyedévhez képest ez a szám 52%-ról 51%-ra módosult.
A legnagyobb pénz a WLAN eszközök eladásánál az accesspointokból származik; ezek adják a bevételek 71%-át, ezt követik a WLAN kártyák 13%-al és 16%-os részesedést birtokolnak az egyéb eszközök (controllerek, mesh netwroking eszközök, stb...)
Nagy bevételnövekedés figyelhető meg a wireless bradband routerek területén is, melyek 34%-os növekedést produkáltak a 2004 utolsó és 2005 első negyedéve közti időszakban.
A különböző hálózati egységek szállításával kapcsolatos bevételek is növekvő tendenciát mutatnak - ennek mértéke 37% mely elérte a 6 milliót 2005 első negyedévében.
A cég felmérése szerint az új megoldásokat támogató eszközök (pl.: MIMO, VoIP) területén is bevételnövekedésre lehet számítani. A jóslatok szerint pedig a WLAN bevételek további 2%-al növekednek 2006 első negyedévére, mely számokban kifejezve 779 millió dollárt jelent és 2008-ra ez elérheti akár a 3,6 milliárd dollárt is.

Fordította: Radiohead (Hanga Csaba)
Forrás: [www.enterprisenetworkingplanet.com]
URL: Report: Wireless LANs Growing, Cisco Slips

HuWiCo - ((.Káloz Wireless.))