Belépés

TámogatóinkBiztonság terén a helyzet változatlan. Figyeljünk jobban!

Kiváncsiságképpen fogtam magam, hátizsákba vágtam mindent, amire szükség lesz, elindítottam amit kell, aztán útra keltem. Wardrive-olni indultam a szó legpozítivabb értelmében.

Rövid kis esti sétám során szerettem volna meggyőződni arról, hogy tartja e magát még az az állítás, hogy a vezetéknélküli hálózatok több mint 70-80%-a semmiféle titkosítást nem használ. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy igen.
A felszerelésem (Macskát nem kötelező vinni:)).

Kicsivel több mint egy órás sétám során mondhatni "céltalanul" sétáltam utcáról utcára és gyűjtöttem az adatokat. Mielőtt sokan ártó szándékú betyárnak gondolnak, szeretném megjegyezni: a megtalált hálózatokhoz fizikailag nem csatlakoztam, azoknak sem a helyét, sem pedig egyéb információkat róluk nem jegyeztem fel. Csupán a eszközök által szórt SSID-k számával, és a használt vagy nem használt titkosításra vonatkozó információkkal "dolgoztam".

Valamivel több mint 134 vezetéknélküli hálózatra bukkantam, melyek közül több mint 100 semmiféle titkosítást nem használt, kiváló felületet adva ezzel azok számára, akik teljesen más célokkal indulnak útra mint én.

Sokat hallani a vezetéknélküli technológia biztonsági hiányosságairól, amiben több kevesebb igazság van is. De a fő problémát véleményem szerint továbbra is a felhasználók és az üzemeltetők általi nemtörődömség és hiányos tudás jelenti. Minimál energiával és egy kis utanájárással szinten tökéletesen védhetővé tehetőek mind az otthoni, mind pedig a vállalati hálózatok, ahol erre szükség van.

Szerencsére egyre több információ jelenik meg a hálózatok megfelelő konfigurálásáról, és rengeteg segédprogram segíti a munkánkat ebben.

Fordítsunk tehát kellő figyelmet és időt vezetéknélküli hálózataink biztonságossá tételére. A HuWiCo fontosnak tartja ezt, és ennek megfelelően igyekszünk minél több információt
megosztani ezirányban. Eddig is számos érdekes és hasznos írás született már az egyesület tagjainak "tollából", de természetesen keresgéljünk az interneten is.

Kérdésekkel lehet minket bombázni email-en, van levelezési listánk, fórumunk, és elérhetőek vagyunk IRC-en is!