Belépés

TámogatóinkGyőr a HotSpotok városa

Vezetékek nélküli internet épül ki Győr teljes területén.

Győr a város vezetésének elképzelése nyomán és az Intel hozzájárulásával hamarosan digitális várossá alakulhat. A vezeték nélküli város kialakítása Magyarországon egyedülálló kezdeményezés, de hasonlót Európában is nehezen lehetne találni.

A város vezetése a vezeték nélküli technológia segítségével jelentősen át kívánja alakítani Győr lakosságának életét és munkáját. Az intelligens város elképzelésének megvalósítását egy éve kezdték el, eddig 10 ingyenesen hozzáférhető hotspot került kialakításra, s a további hotspotok építése jelenleg is folyamatban van. Cél az, hogy az egész várost lefedő hálózatot építsenek ki. A technológia számos előnnyel szolgál a városnak: segítségével a közúti forgalmat valós időben lehet kontrollálni és irányítani, a térfigyelő rendszerek segítségével a bűnözés megelőzése és a közterületeket felügyelete és védelme is sokkal hatékonyabbá válik igen alacsony költségen, valamint a városon belül mindenhol, mindenki számára ingyenesen elérhető lesz az internet. Győrben már a területfigyelő rendszer kiépítése folyik.

A város tervét az Intel Magyarország is támogatja. Az Intel Üzletfejlesztési igazgatója, Gacsal József elmondta: „Rendkívüli örömünkre szolgál, hogy részt vehetünk ebben az orszában egyedülálló projekt megvalósításában. Az Intel Centrino Mobil Technológia piacra kerülése óta az Intel kulcsfontosságú szerepet játszik az egész világon a mobil technológia elterjedésében, a hotspotok kialakításában annak érdekében, hogy az emberek minél több helyen élvezhessék a szabadság élményét akár munka közben is. Az Intel a mobil számítástechnika elkötelezettjeként mindent segítséget megad, hogy Győrben a világ legfejlettebb technológiája minél hamarabb és minél magasabb színvonalon a lakosság rendelkezésére álljon.”

Győr város polgármestere, Balogh József hozzátette: „Elképzelésünk szerint a legmodernebb digitális technológia segítségével hamarosan átalakul a városlakók élete és munkája. Egy sor olyan szolgáltatást vehetnek igénybe, melyek jelentősen megkönnyítik, biztonságosabbá és szebbé teszik életüket.”

Jelenleg tárgyalások folynak az érintettek között. A mai napon megrendezésre kerülő Mobilitás 2004 konferencia keretén belül az Intel alelnöke, John E. Davies, a digitális technológia és alkalmazásának szakértője, valamint Győr polgármestere, Balogh József megbeszélést tart a további lépésekről, lehetőségekről. A konferencián mind John E. Davies, mind Balogh József előadást tart a témában.

Forrás: IT News