Belépés

TámogatóinkIsmerkedés az egyesület tagjaival

Néhány rövid kérdést tettünk fel az egyesület tagjainak, melyeken keresztül szeretnénk kicsit bemutatni őket. Kik ők, mit csinálnak, mit gondolnak a WiFi-ről, stb. A válaszadók listája folyamatosan bővűl majd, csak mindenki WiFi-zik ezerrel és nem ér rá válaszolni ;)

Ki vagy, mi vagy, mit csinálsz, 5 szóban

- Kiss Bori (Moon), a HuWiCo sajtómegjelenéseit intézem, egyébként pedig a Velvet.hu szerkesztője vagyok.
- Josephus (Josephus) vagyok, a székemen ülök (5 szó :))
- György Balázs (Darkman), 21 éves vagyok, BME műsz. infós hallgató 4. éves, mellette zenélek és HuWiCo-zom.
- Türk István (Mosquito), gyakorló rendszergazda
- Lomos (Lomos), lelkes egyetemista, BME VIK 4. évfolyam
- Szabó Attila (Szaboat), egyetemista, mindenre nyitott

Mikor és hogy kerültél kapcsolatba a WiFi-vel?

Moon: A Szóda kávézóban találkoztam az alapítókkal 2003 decemberében, akik épp a wifi telepítésének részletét tárgyalták. Megtetszett az ügy, ezért csatlakoztam a csapathoz.
Josephus: 2002 őszén #info2001 csatin kezdett Wiking beszélni erről, hogy milyen jó mert már Csehországban van ilyen, aztán az egészből 2003 szeptemberében hirtelen megalakult a HuWiCo kb. 1 óra irces brainstorm után (Elég vicces log majd megkeresem), kb. ugyanennyi idő után lett kész a máig változatlan logo, meg 2 sor, hogy freenode csati. http://wifi.nevelde.hu asszem ez már későbbi edition.
Darkman: Már régebben is akartam vezeték nélküli hálózatot építeni itthonra,házak közé, elég sokat utána is jártam, kértem árajánlatot cégektől, de ez akkoriban még többszázezer forintra rúgott volna, ezért letettem erről. De miután az árak elkezdtek lejjebb esni ismét felkeltette az érdeklődésemet.
Mosquito: egy 2003 őszén megjelent linuxvilágban találkoztam elősször a WiFi-vel, és azon a néhány cikken felbuzdulva vásároltam meg az első wireless hálózati kártyámat. Még access point-om sem volt, sőt igazából működő driver sem a kártyához linux alá.. Szerencsére azóta mindkettőt sikerült beszerezni :)
Lomos: Erre most nem emlékszem tisztán, de azt hiszem Kalóztól szereztem be egy Netgear MA311-es PCI kártyát, és egy Andrássy úti udvarban 2 iroda között létesítettem kapcsolatot vele egy Linksys USB kütyüvel. Ez volt az első WLAN élményem azt hiszem
Szaboat: Felütöttem a fejem a vezeték nélküli internet szóra. Kb. egy éve. Laptop, Szóda, miegymás...

Hogy csöppentél bele az egyesületbe?

Josephus: alapító tag vagyok
Darkman: Wiking által, egyszer megmutatta a régi honlapot (http://wifi.nevelde.hu), majd
utána egyszer sikerült olcsóbban szerver hostingot intézni info2k1.hu alá akkor hivtam fel, hogy itt ez a srác szivesen ad olcsó hostingot, sőt ha kell ki is rak AP-t az ablakba, csak hát ugyebár BIX körül ez esélytelen, mármint, hogy ott bárki is netezzen. Wiking nagyon megörült a kontaktnak, aztán mondta, hogy menjek el HuWiCo meetre és onnantól kezdve indult a dolog.
Mosquito: asszem éppen google-n kerestem a wardriving szóra, mikor kidobta a HuWiCo levlista archívumát. Így akadtam rájuk, és találkoztam az alapítókkal. Innen már egyenes út volt a tagság felé. Ja, az egyesület amúgy nem wardrive-ol :)
Lomos: Wikinggel társalogtunk a Cseh példán, és elhatároztuk, hogy mi is próbálunk csinálni valamit.
Szaboat: Valahogy elkeveredtem az első meetingre. Ott indultam el a lejtőn ;)

Milyen wireless eszközeid vannak?

Moon:Az iBookomhoz van egy USB-s DLink csatoló, de sajnos fagy tőle a gép. Airportra vágyom. Van már otthoni SMC routerem is, de az ADSL-re még nem fizettem elő, mert rohadt drága.
Josephus: toll, ceruza, cd-k, tányérok, evőeszközök és nem utolsó sorban egy Asus wl500g accesspoint valamint egy Intel Pro wireless 2100 minipci kártya
Darkman:Egy Airport kártya az Ibookomban, de tervezem egy AP vásárlását hamarosan.
Mosquito: 2 Linksys WRT54G access point, a kártyák pedig: SMC 2802w, SMC 2835w, Netgear wag511
Lomos: SMC WBVR 802.11b router, Netgear MA311 802.11b PCI, Netgear WG511T 802.11b/g picimaci (108mbit), D-Link DWL-520+ 802.11b PCI (22mbit)
Szaboat: Egy Engenius NL-2511CD Plus kártya

Kedvenc wifi stuffod?

Moon: Mosquito knightrideres wifidetektor kulcstartója.
Josephus: hát ezek itt fent :) Asus rulez
Darkman: Wireless Voip telefonok, szerintem iszonyat nagy lehetőségek rejlik bennük. Persze a vezetékes társaiban is, ha elterjed a technológia akkor végre normális ára lehet a telefonálásnak is.
Mosquito: most éppen egy Netgear WGT634U access point
Lomos: ilyet most nem tudok mondani, tetszenek az AirPort Express jellegű cuccok, de még nem találkoztam velük közelebbről.
Szaboat: Bass-station (http://www.bass-station.net)

Mit gondolsz a vezetéknélküli technológiáról, és annak jövőjéről?

Moon: A fizetős WiFi halálra van ítélve, bár ezt a magyar szolgáltatók csak lassan látják be. Értéknövelt szolgáltatásként, ingyenesen érdemes nyújtani éttermekben, szállodákban, kávézókban, valamint állami pénzből könyvtárakban, egyetemeken.
Josephus: azt hogy ezek a kérdések sablonosabbak már nem is lehetnek, és nem tudok rájuk normálisan válaszolni, holnap megpróbálom még1x ok? :D
Darkman: Biztonság terén van még mit fejlődnie, de maga a technológia szerintem
rövidesen még nagyobb téren fog hódítani, lassan már minden ezen fog kommunikálni, a határt szerintem csak a frekvenciatartomány fog neki szabni.
Mosquito: sztem a lehetőségek végtelenek, és nem konkrétan csak a 802.11-es WiFire gondolok, hanem WiMAX, RFID technológia, ZigBee stb.
Lomos: Mindenképpen el kéne menni a biztonság felé is egy kicsit, talán az új szabványokkal ezt elérjük. Félek tőle, hogy nagyon tele lesz a 2.4-es sáv, interferencia és egyéb problémák merülhetnek fel. Reméljük nem így lesz.
Szaboat: A felhasználási lehetőség felszínét jelenleg még csak karcolgatjuk. Sok területen alkalmazható, dinamikus technológiaként tekintek rá. Nah ez lehet túl tudományos volt :) WiFi rulz :)