Belépés

TámogatóinkWISPA Konferencia beszámoló

A mai napon részt vettünk a WISPA, vagyis a Wireless Internet Service Providers Association első taggyűlésén, melyet a szigetszentmiklósi városi könyvtár színháztermében tartottak.

A rendezvény helyszínén wireless internetelérést biztosítottunk a résztvevőknek, az eszközöket a Zyxel biztosította, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni. Az AP remekül teljesített az egész idő alatt, még az előtérben is lehetett fogni a jelet.

Az alapító tagokon kívűl sok meghívott vendég volt, gyártók, internetszolgáltatók, újságírók valamint egyesületek. A találkozó kis csúszással fél 2 körül kezdődött, majd onnantól kezdve kisebb szünetekkel este 8 óráig tartott.

Az előadások egy része termékbemutató volt cégek részéről, olyanok mint például Motorola, U.S. Robotics, D-link, Proxim, Netgear, Buffalo. Másrészt technológiákról, mint például wireless IP telefónia, Hotspot megoldások, lézeres adatátvitel és VoIP. Harmadrészt pedig egyéb témakörökből, mint például hogyan írjunk pályázatokat, mik ezeknek a követelménye, minőségirányítás a szolgáltalás területén és a Góliát magyar fejlesztésű keresőről egy összefoglaló.

A gyártók elsősorban a nagyobb cégeket célozták meg termékeikkel, érdekes volt látni, hogy mennyi 802.11a szabványt támogató eszközt fejlesztenek. Ezek ugyebár 5,8 Ghz-en működnek és ez nálunk ez a frekvencia csak bizonyos korlátozásokkal és engedélyekkel vehető igénybe. Bár az erről szóló rendelet még elég friss és vitatott, lehetséges, hogy változni fog. Jelenleg csak pont-pont összeköttetés engedélyezett kültéri használat esetén. Valamint voltak eszközök melyek 900 Mhz-en kommunikáltak, ez ugyebár nálunk GSM sáv, illetve 5,3 Ghz-en, de ez sem engedélyezett.

A technológiák közül talán a legérdekesebb és legjobban fejlődő a VoIP volt, hogyan lehetséges ennek összekapcsolása a Wifi-vel, illetve a publikus telefonhálózattal.

A konferencia végén a HuWiCo is kapott egy kis időt bemutatkozásra, melyet ezúton is köszönünk a szervezőknek. El tudtuk mesélni mivel is foglalkozunk, mi az egyesületünk célja, miket sikerült eddig véghez vinni.