Belépés

TámogatóinkVezeték nélküli "biztonság" a CeBIT-en

"Bármikor néztük, minimum 100 bluetooth eszközt lehetett látni a környékünkön" mondta Mikko Hypponen, az F-Secure munkatársa. "Összesen 12500 eszközt találtunk, ami be volt kapcsolva és látható volt. Hihetetlen."


Több különálló honeypotot helyeztek el WiFi-re és bluetoothra a Hannoverben megrendezett CeBIT kiállításon. A Kaspersky Labs által felállított WiFi sniffer azt mutatta, hogy a kiállításon felállított WLAN hálózatok 55%-a egyáltalán nem használt titkosítást, amit rettentően magasnak tartanak még úgy is, hogy beleszámították az egyébként is nyitottnak szánt hálózatokat.

"A hackerek ( crackerek inkább... szerintem a hacker elnevezés megint az okos újságírók hozzáértését mutatja be...) vonzódnak az ilyen jellegű kiállításokhoz, hogy betörjenek a résztvevő cégek hálózatába." mondta David Emm, a Kapsersky Labs munkatársa. "Majdnem minden kiállító felállította a saját WiFi hálózatát, amiket sajnos gyorsan állítottak be, emiatt mellőzve a legkisebb biztonsági beállításokat is."

A nagyjából 450 000 látogatót vonzó CeBIT-en is látható, hogy az emberek menniyre nem törődnek adataik, és eszközeik biztonságával. Természetesen ez sokaknak nem újdonság, mint ahogyan nekünk sem, hiszen kisebb méretekben, de ugyan ezt lehetett tapasztalni a legutóbb megrendezett Media Hungary-n is, ahol ugyan nem volt külön WLAN minden standnál, de a publikus hozzáférést használók 90%-a esetében semmilyen védelem nem volt a laptopokon. Hihetetlen...