Belépés

TámogatóinkProblémák - Gyorsabb szabvány - Wi-Fi Zone Finder

Együttműködési problémák

A növekvő komplexitás és az erősebbé váló titkosítás egyre nehezebbé teszi az új vezetéknélküli hálózati eszközök egymás közti kommunikációját. A Wi-Fi Alliance a CeBIT-en tette közzé legújabb "eredményeit", mely szerint a legutóbbi tesztjeik során bevizsgálásra került wireless kártyák, access point-ok és nyomtató szerverek 22%-a nem tudott együttműködni egymással első próbálkozásra. A Kaliforniai Mountain View-i székhelyű csoport marketing igazgatójának elmondása szerint az egyre fejletebbé váló vezetéknélküli eszközök, és az egyre inkább terjeszkedő felhasználási területek következtében az interoperabilítási problémák száma is növekszik.

A Wi-Fi Alliance - melynek becslései szerint körülbelül 25-30 ezer publikus HotSpot van jelenleg világszerte - tevékenységének fő célja többek közt az, hogy megfelelő tesztek és bevizsgálás után egy igazolással (Wi-Fi Certified) lássák el a termékeket, melyek aztán a rohamosan terjeszkedő piacra kerülnek. Biztosítva ezzel, hogy megfelelnek a szabványnak, és egyéb követelményeknek.

A jelenleg több mint 200 partnerrel - pl. Microsoft, Intel, Cisco, Dell, Sony, Texas Instruments és más fontos gyártók - együttműködő csoport "műhelyeiben", 2000 óta több mint ezer termék esett ezen a vizsgálaton.

Új, gyorsabb Wi-Fi szabvány

Szintén a CeBIT-en jelentették be az új, gyorsabb Wi-Fi szabvány várható megjelenésének időpontját. A 802.11n elnevezésű szabvány várhatóan 2005 harmadik negyedévében válik véglegessé majd, biztosítva a minimum 100Mbps adatátviteli sebességet. (Igen, vannak már ilyen vagy ennél nagyobb sebességre képes eszközök a piacon, ezek azonban nem kompatibilisek az IEEE által jóváhagyott jelenlegi szabványokkal).

Wi-Fi Zone Finder

Március 29-én indítja el azt az új web portálját a Wi-Fi Alliance, melynek célja egy olyan kereshető HotSpot adatbázis létrehozása, ami olyan helyeket tartalmaz, ahol 'Wi-Fi Certified' (lsd. fentebb) eszközök biztosítják a szolgáltatás elérését.

A program - mely bárki számára ingyenes csatlakozási lehetőséget nyújt - lehetővé teszi a partnerek részére, hogy az online látogatóknak ajánlja az általa üzemeltetett 'Certified' HotSpot-okat, biztosítva ezzel a szolgáltatást potenciálisan igénybe vevők számára a könnyű csatlakozást és megbízható működést. A gyorsan gyarapodó adatbázis jelenleg mintegy 66 ország 9000 Wi-Fi ZONE helyét kínálja.

"A különböző gyártók termékei közötti együttműködés, különösen fontos azokon a publikus hozzáférésű helyeken, ahol a vendégek nem tudják, hogy milyen gyártó mely termékeit alkalmazzák. Bízom benne, hogy a portál segítségére lesz a felhasználóknak, hogy könnyedén megkeressék azokat a helyeket ahol hitelesitett vezetéknélküli eszközök által működtetett környezettel találkozhatnak" - mondta Frank Hanzlik, a Wi-Fi Alliance ügyvezető igazgatója.

Bővebb információ a Wi-Fi ZONE partner programról:
www.wi-fizone.org/ZONE_partners