Belépés

TámogatóinkGyorsulóban

Hétfőn jelentette be új generációs 802.11g Wi-Fi termékeit a Cisco tulajdonában lévő Linksys. A routert (WRT54GS), PCI (WMP54GS) és PCMCIA (WPC54GS) kártyákat magában foglaló új termékcsoport a hangzatos elnevezésű SpeedBooster technológiával van felvértezve, mellyel a gyártó szerint 35%-os sebességnövekedés érhető el. A Broadcom AfterBurner technológiájára épülő eszközök teljesen kompatibilisek más gyártók piacon lévő wireless termékeivel, persze ebben az esetben a teljesítményjavulástól el kell tekintenünk. (Az AfterBurner-t a Broadcom 2004 januárjában jelentette be, 125Mbps adatátviteli sebességet feltüntve. Ezt a sebességnövekedést az 54Mbps szabványhoz képest az adatcsomagok közti időrések csökkentésével érték el, ellentétben az Atheros Super-G elnevezésű megoldásával, mely 108 Mbps-t tud elméletileg. Az utóbbinál két csatornát fognak össze a kommunikáció során, ez azonban elég erős interferenciát okoz a szomszédos, szintén 2.4 Ghz-en müködő Wireless vagy BlueTooth eszközöknél.)

A SpeedBooster trió tagjai alapból támogatják a WPA titkosítást és 802.1x authentikációt, de a hamarosan piacra kerülő eszközökben már SPI (stateful packet inspection) tűzfalat, és a szintén újdonságnak számító Parental Control Service -t (szülői felügyeleti rendszer) is megtaláljuk. A PCS segítségével lehetőségünk nyílik korlátok közé szorítani a legnépszerűbb internetes szolgáltatások (web, email, chat) elérését családtagjaink számára, különböző előre elkészített profilok segítségével.

Szintén tegnap jelentette be új szoftveres "gyorsító" megoldását az Agere Systems. A WaveLan elnevezésű, 802.11a/b/g multimode chipjeikhez szánt megoldással az elméleti 150 Mbps-t célozzák meg, átvéve ezzel a vezetést az "érjünk el minél nagyobb sebességet" versenyben.

(Közvetlenül utánuk nyomul a Globespan Virata Nitro XM (140 Mbps) megoldása, majd jön a fent említett Broadcom általi AfterBurner (125 Mbps) és az Atheros Super-G -je a maga 108 Mbps sebességével. Tartsuk észben, hogy ezek a sebességek erősen elméletiek, és jó ha valós helyzetekben sikerül ezeknek az adatoknak a felét elérnünk.)

Az Agere gyorsító eljárása jónéhány technikai megoldást foglal magában, mint pl. adattömörítés, vezérlés menedzsment, frame bursting, kliens-kliens átvitel (Access Point elkerülés), de alapjaiban az IEEE által hamarosan elfogadásra kerülő 802.11e szabványára épül, mely a QoS-t (Quality of Service) valósítja meg 802.11 környezetben.

www.linksys.com
www.agere.com
www.broadcom.com
www.atheros.com