Belépés

TámogatóinkAtheros egy-chipes 802.11g megvalósítása

Az egyik legnagyobb vezeték nélküli technológiákat fejlesztõ cég, az Atheros bejelentette az egy chipbe ágyazott 802.11g wi-fi termékét. Ez a lépés lehetõséget ad a beágyazott technológiák korszerû alkalmazására. Napjainkban a chipgyártó cégek egyre jobban törekednek a legolcsóbb, legenergiatakarékosabb, es legtobbet tudó termékek gyártására. Az új chip mindenben megfelel a modern követelményeknek. Az Atheros által gyártott chip hamarosan megjelenhet mindennapjainkban, hiszen több gyártó jelezte szándékát, miszerint alkalmazná termékeiben ezt a technológiát, így egy lépéssel közelebb került az elsõ tomegesen gyártott Wi-Fi telefon megjelenése, esetleg jobban elterjednek a beépített vezetéknélküli hálózatokat támogató PDA-k is.
A cég vezetõje Colin Macnab kifejtette: Amellett, hogy térmékük tervezésénél nagy figyelmet fordítottak a beágyazhatóságra, a kis fogyasztásra; egy olyan szolgáltatást sem hagytak ki belõle, ami a drágább eszközeikben található meg.
Az új chip közel 40%-al olcsóbb az eddig kapható megoldásoknál, így egy 10000 darabnál nagyobb megrendelés esetén 5$-ba kerül darabáron, míg a termék elõdje közel 20$-ba került. A piacon kapható kártyák ennyivel lesznek olcsóbbak, így még elterjettebbé vállhatnak ezek a termékek is. Az eddig egyetlen hasonló beágyazott chip, a Broadcom által gyártott BCM4317 is ennek többszörösébe kerül, míg az csak a 801.11b szabványt támogatja.
Macnab elmondta még, hogy fejlesztésük az AR5005G chip azért egyedülálló, mert sikerült az összes funkciót beépíteni, amit a modern wi-fi eszközök nyújtanak. Az elnök úgy gondolja, ezzel cége megteremtette az alapját, hogy ezeket a tulajdonságokat kihaszáló eszközök szélesebb körben is elterjedjenek. Ezen kívül kifejtette, hogy a most használható technológiák a jövõben szélesedni fognak, így a Wi-Fi egyesülni fog a mostanában kifejlesztett UWB nagyobb hatótávolságú hálózati eszközök tulajdonságaival, amint az ezt szabályozó IEEE 802.15.3a csoport kiterjeszti a szabványban foglalt hatótávolságot.
Az AR5005G tartalmazza az Atheros Super G funkcióját, ami 108 Mbit-es turbo móddal tudja bonyolítani a hálózati kommunikációt, 2 Wi-Fi csatornán át(!) így a 108 Mbites sebesség Full-Duplex módban használható.