Belépés

TámogatóinkCentrino 802.11g-vel?

Amikor az Intel tavaly márciusban elkezdte a Centrino chipsettel es Pentium-M processzorral szerelt lapjait szállítani, az integrált Wi-Fi kártya, egy 802.11b szabványt alkalmazó 11mbit-es sebességû volt. Azota megjelent a sokkal gyorsabb (54Mbps) es visszafelé kompatibilis új szabvány a 802.11g, amire sokkal nagyobb a kereslet, mint a regebbi, lassab alkatrészekre.
Pár nappal ezelõtt az Intel bejelentette, hogy mostantól az új Intel PRO/Wireless 2200BG, 802.11g kompatibilis alkatrész lesz az alapfelszereltség a Centrinos notebookokban. Bob Wheeler független elemzõ szerint, a bejelentés fontosságát nem maga a 11g-s szabvány adja, hanem az, hogy a 2200BG az elsõ teljesen Intel által kifejlesztett Wireless eszköz. Ez eddigi eszközök Philips és Texas Instruments gyártmányok voltak.
A 2200BG támogatja a Wi-Fi Protected Access-t (WPA) és firmware-e frissíthetõ lesz a még fejlesztés alatt álló 802.11i titkosítási szabványra, amint az elkészül. Ezt a funkcióját a Wi-Fi Szövetség már a kiadás elõtt engedélyezte. A 2200BG ezen kívül támogatja még a Cisco Compatible Extensions (CCX)-t ami ugyancsak frissíthetõ lesz az év végén megjelenõ CCX 2.0-ra.
A cég nagy erõfeszítéseket tett az energiagazdálkodás irányában is, olyannyira, hogy - Wheeler szerint - ez azt eredményezheti, hogy bárki lecserélné meglévõ 11b-s Centrino-s gépét.
Ezen kívül az Intel bejelenttete elsõ kétsávos Wi-Fi megoldását, amely képes a 2.4Ghz-es és az 5Ghz-es sávot is használni, igaz, egyenlõre csak 11mbit-en. (802.11a/b) A 11g-s architektúrával összevont kétsávos megoldás 2004 nyarára ígérkezik.
Az új kártyával szerelt notebook-ok árairól még nincs pontos adat, de valószínû, hogy radikális növekedést nem fog jelenteni. Az elsõ ilyen gépek megjelenése Március végére tehetõ.